Amberboom snoeien
Alles over het snoeien van een Amberboom
Amberboom snoeien: tips voor snoeien en onderhoud
Voor een amberboom snoeien zijn er diverse stappen. Op deze pagina geven we jij je handige snoei tips voor het snoeien van een amberboom. Bekijk een stappenplan, tips voor snoei gereedschap en het juiste moment voor een amberboom snoeien.
De amberboom draagt de wetenschappelijke naam Liquidambar styraciflua. Oorspronkelijk komt deze boom uit Noord-Afrika, maar is ook vaak te vinden in Nederlandse tuinen. De bomen staan bekend om hun opvallende kleuren wanneer het winter wordt.
Wanneer een amberboom snoeien?
Een amberboom hoeft niet enorm veel gesnoeid te worden. Toch kan het snoeien van een amberboom geen kwaad. Zo wordt de vorm van de boom beter bewaakt en kun je dode takken, lange uitstekende takken en takken die elkaar kruisen snoeien. Het beste kun je de dode takken en kleinere takjes van amberboom snoeien in de zomermaanden. Dikkere takken kun je het best snoeien in het najaar of in de wintermaanden wanneer het niet vriest.
Snoeien leivorm amberboom
Wanneer het gaat om een leivorm amberboom, kun je deze het beste snoeien aan het einde van oktober, als de bladeren gevallen. Eventueel zou dit ook weer begin februari kunnen.
Hoe snoei je een amberboom?
Het snoeien van een amberboom is helemaal niet lastig. Het zal soms even zoeken zijn naar wat snoeiwerk, omdat een amberboom weinig snoei-werkzaamheden vergt. Hieronder hebben we een handig stappenplan gemaakt voor het snoeien van een amberboom.

Gebruik een snoeischaar voor snoeien amberboom.
Stappenplan: amberboom snoeien
- Verwijder dode takken en kleine takjes: een reguliere amberboom heeft weinig snoei nodig. Als er toch wat kleine takjes en dode takken gesnoeid moeten worden, kun je dit het beste doen in de zomermaanden.
- Verwijder dode takken: het snoeien van dode takken wordt aangeraden. Deze voegen geen waarde meer toe aan de amberboom. Ook deze kun je in de zomermaanden snoeien.
- Speur de amberboom af op kruisende takken: vaak kom je kruisende takken tegen. Verwijder deze takken, zodat het hart van de amberboom genoeg zonlicht kan krijgen.
- Kort lange uitstekende takken in: het kan zinvol zijn om de lange takken kort te snoeien. Zo behoudt de amberboom zijn vorm.
- Snoei dikke, dode takken van de amberboom: kom je dikke takken tegen die je wilt snoeien? Dan kun je deze later in het najaar wegsnoeien.
- Bekijk de amberboom op een afstand: kijk of de boom nog mooi in vorm is. Snoei waar nodig nog wat extra bij, maar snoei nooit teveel in een keer.

Verwijder snoei resten rondom de amberboom.
Als je klaar bent met de amberboom snoeien, kun je het best direct alle snoei resten rondom de boom verwijderen. Dit voorkomt dat de grond straks geen of slecht vochtigheid doorlaat.
Gereedschap tips voor het snoeien van een amberboom
Bij het snoeien van een amberboom komt divers gereedschap kijken. We hebben het snoei-gereedschap voor een amberboom hieronder in een tabel gezet.
Snoei-gereedschap | Toepassing bij snoeien amberbomen |
---|---|
Snoeischaar | Snoeien van kleinere takken en kruisende amberboom takjes. |
Takkenschaar | Snoeien van takken van de amberboom die dikker zijn dan 1.5 centimeter. |
Bladhark | Verwijderen van snoei resten rondom de amberboom |
Verzorging en planting van de amberboom

Amberboom in tuingrond planten wat niet te droog is.
Een amberboom vergt weinig verzorging. De amberboom kan het beste geplant worden in tuingrond dat niet enorm droog is. Wanneer een amberboom vanuit een pot de grond in geplant wordt, dient er net zo’n diep gat gegraven te worden als de hoogte van de pot of container.
Wanneer de amberboom planten?
Wanneer je een amberboom in een pot of container wilt planten, kan dit het gehele jaar. Wanneer het echter vriest, kun je beter even wachten tot het dooit.
Video: amberboom snoeien doe je zo!
Op YouTube staat een interessante video van Plantencentrum Houtmeyers over het snoeien van een amberboom. Bekijk nogmaals stap voor stap hoe je het beste aan de slag kunt gaan.