Conifeer snoeien
Alles over het snoeien van een Conifeer
Conifeer snoeien met onze snoei-tips!
Binnenkort een conifeer snoeien? Op deze pagina ben je aan het juiste adres! Wij geven hier handige tips voor het snoeien, onderhouden en verzorgen van een conifeer. Wanneer snoeien van een conifeer, hoe je het best aan de slag kunt gaan en met welk gereedschap zijn zaken die wij met je delen.
De conifeer is een soort uit de Coniferales orde. Conifeer betekent kegeldrager, wat te danken is aan de zaaddragende structuren in kegelvormen aan deze plant. Coniferen komen meestal in boomvorm voor en de meeste daarvan zijn groen.
Wanneer conifeer snoeien?
Een conifeer kan wel zes meter hoog worden. Niet voor elke tuin is zo’n hoge conifeer geschikt. Door de conifeer te snoeien kun je deze remmen in de groei en op een gewenste hoogte houden. Het beste is om een conifeer twee keer per jaar te snoeien.
Snoei in mei/juni en vervolgens nog een keer in augustus
Het beste moment om een conifeer te snoeien is rond eind mei / begin juni. Je kunt hem daarna in augustus voor de tweede keer bijsnoeien. Het is belangrijk om de langste dag van het jaar (rond 21 juni) aan te houden als een deadline voor de conifeer snoeien.
Na september snoeien raden wij je niet aan: vanaf dat moment is de kans op schade aan de conifeer door (nacht)vorst aanwezig.
Hoe snoei je een conifeer het best?

Snoei de uitstekende scheuten van de conifeer.
Het snoeien van een conifeer is relatief eenvoudig. Wel dien je rekening te houden met het snoeien bij de onderkant van de conifeer. Deze kun je het beste breder snoeien dan de bovenkant: op die manier krijgt de onderkant van de conifeer nog steeds voldoende licht om te groeien. Hoe hoger de conifeer, hoe belangrijker dit is.
Stappenplan: conifeer snoeien
- Snoei de conifeer op gewenste hoogte: je kunt het best eerst beginnen met het snoeien van de gewenste hoogte van de conifeer. Probeer de bovenkant mooi recht te houden, met overal even hoge takken. Snoei maximaal zo’n 10 centimeter van de scheuten.
- Begin vervolgens bovenaan met snoeien: het is slim om daarna bovenaan te beginnen met snoeien. Als je onderaan begint en teveel weghaalt, kan het straks niet meer mogelijk zijn om de onderkant breder te houden dan de bovenkant. Haal hierbij alleen de jonge uitstekende scheuten weg.
- Snoei de onderkant breder dan boven: werk van boven naar beneden tot de hele conifeer netjes gesnoeid is.
Let op: coniferen met schubben mogen niet tot op het oude hout gesnoeid worden. Dit hout loopt namelijk niet meer uit met nieuwe takken, waardoor er kale plekken in de conifeer kunnen ontstaan.
Snoei-gereedschap voor snoeien van coniferen
Bij het snoeien van een conifeer komt verschillend gereedschap kijken (voor dikke en dunne takken). Daarbij kan een conifeer erg hoog worden, waardoor veiligheidsmaatregelen getroffen dienen te worden. Bekijk in de tabel hieronder welk gereedschap komt kijken bij een veilige en goede snoei-beurt van je conifeer.
Snoei-gereedschap | Gebruik op conifeer |
---|---|
Scherpe heggenschaar | Zorg voor een goede scherpe heggenschaar om jonge scheuten makkelijk te snoeien. |
Optioneel: elektrische heggenschaar | Wanneer je een elektrische heggenschaar heb kun je deze prima gebruiken voor het snoeien van de conifeer. Tref wel de nodige veiligheidsmaatregelen. |
Stevige ladder | Vanwege het feit dat een conifeer wel zes meter hoog kan worden, is een ladder onmisbaar bij hoge coniferen. |
Maatregelen ten behoeve van de veiligheid tijdens snoeien conifeer | Denk aan helm, een veiligheidstuigje, veiligheidsbril, en goede handschoenen. |
Onderhoud en verzorging van de conifeer
Naast het feit dat een conifeer het beste twee keer per jaar gesnoeid kan worden, kun je hem ook extra onderhouden. Het is zaak om de conifeer goed te beschermen tegen ziektes en plagen, en daarnaast om de zuurgraad van de grond op peil te houden.
Bemesten van de grond rondom de conifeer
Een conifeer met een vaalgroene of gelige kleur is teken van een gebrek aan magnesium. Hierbij kun je het best de grond rondom de conifeer bemesten. Dit kun je het beste doen aan het einde van april t/m begin augustus. Ga niet te lang door met het bemesten van de grond, dit kan namelijk zorgen voor vorstschade.
Voorkomen van ziektes bij de conifeer

Gebruik turf voor betere zuurgraad van de grond van de conifeer.
Ook kan bemesten zorgen voor het voorkomen van ziektes bij de conifeer. Wanneer een conifeer gezond is (dus geen aparte kleuren vertoont) is de struik of haag minder vatbaar voor ziektes en plagen. Het kan nodig zijn om de zuurgraad van de grond te verhogen. Dit kun je zelf doen door wat turf aan de grond toe te voegen.
Uitleg: video over conifeer snoeien
We zijn op YouTube een hele interessante video tegen gekomen waar uitleg wordt gegeven over het snoeien van coniferen. Check de video hieronder.