Esdoorn snoeien
Alles over het snoeien van een Esdoorn
Esdoorn snoeien en onderhouden
Op deze pagina geven we meer informatie over het snoeien van een esdoorn. Wanneer je een Esdoorn snoeien moet, hoe je het best kunt snoeien en van welk snoei gereedschap je het beste gebruik kunt maken.
De esdoorn is een veelvoorkomende boomsoort in Nederland. De vrucht van de esdoorn is ‘Samara’. Deze vrucht is beter bekend als het helikoptertje, door de twee uitstekende vleugeltjes met vruchten. De vleugels van deze vruchten zorgen voor een goede verspreiding van de boom.
Wanneer een esdoorn snoeien?
Bij een esdoorn komt de sapstroom in de lente op gang. Wanneer de esdoorn rond dit moment gesnoeid zou worden, kan dit sap gaan lekken uit de snoeiwonden. De Esdoorn snoeien in het voorjaar is dus geen goed moment.
Een esdoorn snoeien is niet noodzakelijk. Wanneer het toch nodig om de esdoorn te snoeien, kan dit het beste plaats vinden in de zomer. Vooral de maanden juli en augustus zijn het meest geschikt voor het snoeien van de esdoorn. In deze periode is de esdoorn in de groei, waardoor eventuele wonden van het snoeien snel zullen herstellen.
Stappenplan snoeien esdoorn

Snoei alleen lange takken van een esdoorn
Hoewel het snoeien van een esdoorn niet noodzakelijk is, kan het wel nodig zijn om de boom in vorm te krijgen. Hieronder vind je een handig stappenplan voor een esdoorn snoeien.
- Snoei alleen de lange takken: wanneer takken van een esdoorn gedeeltelijk gesnoeid worden, kan de boom een lelijke vorm krijgen. Het is daarom slimmer om ten eerste de lange takken voor een groot gedeelte of helemaal te snoeien.
- Snoei naar binnen groeiende takken: vervolgens kunnen naar binnen groeiende of kruisende takken gesnoeid worden. Knip hiervoor boven het takje dat naar buiten wijst.
- Witte takken snoeien: wanneer er witte takken te vinden zijn bij de esdoorn, kunnen deze zonder risico gesnoeid worden. Dit zijn namelijk dode takken.
- Snoei op tijd: door een esdoorn op tijd te snoeien, wordt het afzagen van dikkere takken voorkomen.
- Snoei nooit meer dan 20% in een keer: snoei vooral kleine stukken van een esdoorn. Snoei niet meer dan een vijfde van de takken in een keer weg voor het behoud van de esdoorn.
Het is raadzaam om na het snoeien op een afstand de vorm van de esdoorn te bekijken. Snoei waar nodig de boom nog lichtelijk bij.
Gereedschappen voor het snoeien van een esdoorn

Gebruik een scherpe takkenschaar
Bij het snoeien van een esdoorn is met name ‘scherp’ snoei gereedschap belangrijk. Bij scherp gereedschap zijn de snoei wonden glad, wat zorgt voor een sneller herstel van de boom. Hierdoor kan er ook minder sap gaan lekken uit de wonden.
- Scherpe snoeischaar: bij takken die dunner zijn dan 1.5 centimeter kan het best een scherpe snoeischaar gebruikt worden.
- Scherpe takkenschaar: hoewel het niet is aan te raden om grotere takken van een esdoorn te snoeien vanwege snoei wonden, dient er bij dikkere takken een takkenschaar gebruikt te worden. Deze het liefst ook zo scherp mogelijk.
- Hoge trap: zorg voor een grote trap als de esdoorn erg hoog is. Neem ook veiligheidsmaatregelen om valpartijen te voorkomen tijdens het snoeien.
We raden aan om het snoei gereedschappen grondig te reinigen, alvorens deze gebruikt worden voor het snoeien. Bij het snoeien van meerdere bomen en struiken met hetzelfde gereedschap, kunnen er snel ziektes overgebracht worden naar esdoorns.
Onderhoud van een esdoorn
Een esdoorn groeit het best in normale tuingrond. De boom kan het best op een plek staan waar gedeeltelijk schaduw te vinden is. In de winterperiode zal een esdoorn zijn bladeren verliezen.
Plant esdoorns in de juiste grondsoort

Plant een esdoorn in normale tuingrond
Een esdoorn kan het best in tuingrond geplant worden. Deze grond is vaak licht zuur en zorgt voor een goede vochtdoorlatendheid. Plant esdoorns vooral niet in turf of harde grond. Bij hardere grond heeft een esdoorn geen ruimte om te wortelen en dus door te groeien.
Het planten van de esdoorn dient te gebeuren door een gat in de grond met een minimale doorsnede van 40 centimeter.
Esdoorn in de winter onderhouden
Een esdoorn kan prima tegen de Nederlandse winter. Wel dient de kluit van de esdoorn niet enorm nat te zijn tijdens de winter. Dit kan zorgen voor schade aan de boom.
Daarbij zijn esdoorns in pot gevoeliger voor de winter, dan wanneer een esdoorn in de grond geplant is.
Extra onderhoudsmiddelen voor een esdoorn
Onderhoudsmiddel voor een esdoorn | Type onderhoud |
---|---|
Bestrijdingsmiddelen tegen zwarte luis | Sprayen om zwarte luis in een esdoorn te voorkomen of te verwijderen |
Bestrijdingsmiddelen tegen schimmel | Sprayen om schimmel in en aan een esdoorn te voorkomen of om achteraf te verwijderen |
Mest voor een vruchtbare ondergrond | Mengen met de grond waar de esdoorn in geplant wordt of reeds staat. Zorgt voor een betere en vruchtbare ondergrond. |
Interessante video over een esdoorn snoeien
Hieronder staat een interessante video van Intratuin over het snoeien van een esdoorn. Bekijk de video voor meer informatie.