Haag snoeien
Alles over het snoeien van een Haag
Haag snoeien: alle snoei informatie
Het snoeien van een haag is belangrijk om de scheiding van bijvoorbeeld in tuin in orde te houden. Op deze pagina lees je allerlei tips voor het snoeien van een haag, wanneer je kunt snoeien en welk gereedschap daarbij komt kijken. Lees onze snoei tips en ga aan de slag met een haag snoeien!
Een haag wordt ook wel een heg of een ‘houtkant’ genoemd. Meestal is de uitspraak afhankelijk van de regio of provincie, maar de betekenis is vrijwel overal hetzelfde. Een haag is een rij struiken dat lijnvormig is aangelegd om een gebied af te bakenen. Vaak worden er hiervoor coniferen gebruikt. In Nederland zijn er al heel veel verschillende soorten hagen die specifiek onderhoud nodig hebben.
Wanneer een heg of haag snoeien?
Hagen zijn er in verschillende soorten en maten, zo heb je de wintergroenen hagen en bladverliezende hagen. Beide hebben een andere plan van aanpak. Per soort haag wordt hieronder dieper op in gegaan.
Wintergroenenhagen snoeien

Wintergroenenhagen verliezen geen kleur.
Wintergroenenhagen zijn struiken of bomen die gebruikt worden als haag en in de winter de groene kleur behouden. Vaak komt dit omdat in de winter het blad niet loslaat. In Nederland is dit best populair omdat er in het land strenge winters voor kunnen komen. Als je dan nog iets groens in de tuin hebt staan is dat natuurlijk mooi.
Wintergroenen hagen dienen minimaal twee keer per jaar gesnoeid te worden. Wij raden aan om te beginnen met snoeien in de maand mei. In deze maand komt de gehele tuin weer op en dan kun je direct de wintergroenen hagen snoeien. Belangrijk wanneer je een bepaalde vorm wilt dat je deze goed bij houdt. Net zoals bij het snoeien van een buxus snoeien geldt dat hoe vaker je een haag snoeit hoe voller en sterker deze wordt. Hieronder hebben we een opsomming gemaakt van populaire wintergroenen struiken en bomen die gebruikt worden voor een haag:
- Coniferenhaag (bekijk conifeer snoeien)
- Taxushaag (bekijk taxus snoeien)
- Buxushaag (bekijk buxus snoeien)
- Laurierhaag
- Hulst (bekijk hulst snoeien)
Bladverliezende hagen snoeien

Begin in maart met de haag snoeien bij ‘beukenhagen’.
Dan zijn er ook de bladverliezende hagen, dit zijn bomen en struiken die in de winter kaal worden doordat zei het blad loslaten. Deze zijn minder populair in Nederland omdat deze gewoon kaal worden in tegenstelling tot de wintergroenen hagen. De bomen en struiken die vaak toegepast worden om als haag te dienen zijn beukenboom, amberboom en hortensia’s.
- Beukenhaag snoeien: begin je te snoeien in maart, daarna snoei je hem nog een keer in september waar het nodig is.
- Amberboom haag snoeien: de amberboom haag dient net zoals de amberboom gesnoeid (bekijk ook amberboom snoeien) te worden in de zomermaanden. In deze maanden snoei je de dode takjes en kleinere takjes weg. De dikkere takken kun je het best in het najaar snoeien.
- Hortensiahaag snoeien: bij de hortensia is het eerst belangrijk om te weten wat voor soort hortensia je hebt een pluimhortensia of een gewone hortensia. Dan heb je ook nog verschil in eenjarig hout of tweejarig hout. Bekijk de pagina hortensia snoeien voor meer informatie.
Hoe snoei je een haag?
Elke haag heeft wel een ander manier van snoeien. Belangrijk bij het snoeien van een haag is wel dat je altijd de bovenkant smaller dient te snoeien dan de bovenkant. Door de haag zo te snoeien krijgt de gehele haag evenveel zonlicht. Doe je het andersom dan krijg je dode bladeren aan de onderkant. Ook geldt bij het snoeien van een haag hoe vaker je dit doet hoe sterker en voller deze wordt. Hieronder staat een stappenplan opgesteld voor het snoeien van een haag.
Stappenplan: haag snoeien

Tip: haag snoeien van boven naar beneden.
Voor het snoeien van een haag dien je de onderstaande stappen uit te voeren voor een mooie haag.
- Maak met een touw een rechte lijn: een haag hoort strak te zijn. Vooral omdat het vaak gebruikt wordt als scheiding. Belangrijk is dat de haag dan recht gesnoeid wordt. Door een horizontale laan te spannen van het begin naar het einde van de haag, kun je tijdens het snoeien van de haag deze rechte lijn volgen.
- Snoei van boven naar benden: zoals je hierboven al gelezen hebt dien je een haag boven altijd korter te snoeien dan de onderkant. Begin daarom altijd aan de onderkant, kom je aan de onderkant erachter dat je te kort gesnoeid hebt kun je moeilijk terug.
- Vooraanzicht snoeien van de haag: na het snoeien van de bovenkant en zijkanten ga je nu de vooraanzicht snoeien van de haag. Dit doe je als laatst omdat aan de vooraanzicht alleen uitstekende takken zitten. Hier snoei je de haag terug tot gewenste hoogte en vorm.
Gereedschap voor het snoeien van een haag of heg
Voor het snoeien van de haag heb je verschillende soorten gereedschappen nodig. In het tabel hieronder hebben we het soort gereedschap genoteerd die wij gebruiken voor het snoeien van onze hagen. Ook is er de toepassing van het gereedschap te vinden in het tabel.
Snoei-gereedschap | Toepassing bij haag |
---|---|
Haagschaar/Elektrische haagschaar | Voor het snoeien van de haag kun je het best gebruik maken van een haagschaar. Een elektrische haagschaar werkt helemaal goed omdat je hier makkelijk rechte lijnen mee kunt maken. Niet noodzakelijk maar maakt het wel wat makkelijker. |
Takkenschaar | Voor dikke takken die te dik zijn voor je haag schaar gebruik je de takkenschaar. |
Ladder | Hagen kunnen vaak erg hoog worden. Raadzaam om voor hoge hagen gebruik te maken van een stevige ladder. |
Emmer of gieter met water | Bij hagen met veel bladeren is het soms handig om even met een gieter of emmer met water je gereedschap schoon te spoelen. |
Onderhoud van een haag of heg
Buiten het snoeien heeft een haag weinig onderhoud of verzorging nodig. Dit maakt een haag aantrekkelijk voor in de Nederlandse tuinen. Toch is het altijd verstandig om de haag te controleren. Dit doe je door naar de bladeren te kijken. Is de haag mooi groen in de tijd dat alles in de tuin groen hoort te zijn. Dan is er niks aan de hand, maar zitten er bruine of dode stukken in de haag. Dan kun je de haag toch even extra verwennen door de grond te bemesten of kalk toe toevoegen aan de grond.
Video over een haag snoeien
Toch nog even voor de zekerheid kijken hoe iemand het voor doet? Bekijk dan hieronder de video, hierin snoeit een expert een haag en geeft verschillende handige tips!