Rozen stekken: hoe doe je dat?

rozen stekken

Maak van je bosje rozen een rozenstruik!

Een prachtige bos rozen gaat helaas niet eeuwig mee. Echter kun je wel een bos rozen goed gebruiken voor het stekken! Zo kun je je bos rozen omtoveren tot een prachtige rozenstruik, waarbij je meerdere malen kunt blijven genieten van zo’n prachtig bosje rozen. In dit artikel ontdek je hoe je rozen stekken kunt en hoe je deze vervolgens de juiste plek in de tuin geeft om uit te groeien tot een prachtige rozenstruik.

Stappenplan rozen stekken

Voor het stekken van rozen heb je uiteraard rozen nodig. Heb je op dit moment een bos rozen in huis staan, offer er dan enkele op om straks een rozenstruik in de tuin te krijgen. Volg de stappen uit het rozen stekken stappenplan:

bij rozen stekken bloem en bladeren verwijderen

Bij rozen stekken dien je de bloem en bladeren te verwijderen.

 1. Knip de bloem van de rozenstengel: allereerst dien je de bloem van de stengel af te knippen. Zorg ervoor dat je hem ‘schuin’ afknipt.
 2. Verwijder alle bladeren van de rozen: een stengel heeft geen bladeren, waardoor hij weinig vocht kan opnemen. Haal daarom alle bladeren van de rozenstengel af, zodat deze geen vocht opnemen.
 3. Knip de onderkant van de stengel schuin af: vervolgens dien je de stengel schuin af te knippen aan de onderkant. Snij ongeveer de helft van het onderste oog weg: je houdt een stengel van zo’n 20 centimeter over.
 4. Snijd de helft van de ogen weg: om de wortels ook via andere ogen te kunnen laten groeien, is het belangrijk om de helft van de ogen weg te snijden van de rozenstengel.
 5. Vul een pot of emmer met stekgrond: hier kun je daarna de rozenstengels in steken. Meer dan de helft van de rozen stekken dient onder de grond te zitten. Tip: wil je rozen stekken in april? Dan kun je in plaats van een emmer ook gewoon de grond in de tuin gebruiken.
 6. Zet de pot met stekken op een schaduwrijke plek: zorg ervoor dat de pot niet in de zon komt te staan. Daarnaast is het ook belangrijk dat er op deze plek relatief weinig wind is. Zet de pot bijvoorbeeld naast een schutting of haag. Als het nog vriest kun je ervoor kiezen om de rozen te stekken in de schuur.

  stekgrond pokon voor rozen

  Gebruik speciale stekgrond (bijvoorbeeld van Pokon) voor rozen.

 7. Houdt de grond van de stekjes altijd vochtig: de rozenstengels hebben nog geen wortels, waardoor ze weinig water op kunnen nemen. Daarom is het belangrijk om de stekgrond constant vochtig te houden. Let er wel op dat je de rozen stekjes niet ‘verdrinkt’, de pot mag dus niet onder water staan.

Hoelang duurt rozen stekken voor je rozen hebt?

Bij het stekken van rozen tot een rozenstruik is er eigenlijk een gouden regel: geduld hebben! Wanneer je de stekgrond van je nieuwe rozen goed vochtig houdt en zorgt voor de juiste plek (weinig wind en zon dus), duurt het ongeveer 5 tot 6 weken voordat de rozenstengels wortels krijgen. Om dit te checken hoef je niet de stekjes uit de grond te halen: als er uit het bovenste oog een blad groeit, heeft de stengel wortels!

Wanneer dit zo is kun je de rozen uit de emmer of pot met stekgrond halen en vervolgens op de locatie in de tuin plaatsen waar jij de rozenstruik wilt hebben. Let er goed op dat je dit heel zorgvuldig aanpakt. We hebben nog enkele tips:

 • Bepaal eerst de locatie in de tuin waar jij de rozenstruik wilt laten groeien.
 • Let erop dat je de rozenstruik niet plaatst op een plek waar eerder rozen te vinden waren. Door ‘rozenaaltjes’ van de vorige rozen kan je nieuwe struik minder goed groeien. Dit fenomeen heet ook wel ‘rozenmoeheid’.
 • Maak op de nieuwe locatie voor de struik alvast wat ruimte en maak voor elke stengel een apart kuiltje van zo’n 30 centimeter diep.
 • Wanneer je de rozen stekken uit de emmer of pot wilt halen, is het slim om met gebolde handen een grotere hoeveelheid stekgrond om de wortels heen te pakken.
 • Zet de rozenstengels zo snel mogelijk in de kuiltjes en schep deze voorzichtig weer dicht. Doe dit waar mogelijk gewoon met je handen.
 • Stamp niet de grond te hard aan, de wortels van de stengels zijn nog niet volgroeid, waardoor luchtige grond kan zorgen voor een betere opname van het water.

Wat heb je nodig voor het stekken van rozen?

Om een bos rozen tot een rozenstruik te stekken heb je diverse materialen nodig. Bekijk het in onderstaande tabel en zorg dat je alles in huis hebt.

Nodig voor rozen stekkenWaarvoor nodig?
Bos rozenDe stengels heb je nodig om te kunnen stekken
SnoeischaarVoor het verwijderden van de bladeren van de rozenstengels en het schuin afknippen van de bloem en de onderkant van de stengel.
StekgrondStekgrond verschilt van potgrond: het is veel voedzamer en beter geschikt voor het stekken van planten, bloemen en struiken.
Emmer of potAls het vriest kun je het best de rozen stekken in een pot of emmer. Deze kun je ook makkelijk verplaatsen bij vriesperiodes of storm.

Video: rozen stekken is niet moeilijk!

We zijn een interessante video tegengekomen, waarin heel duidelijk wordt dat rozen stekken echt niet moeilijk hoeft te zijn. De stappen in het stappenplan worden in deze video door de maker nogmaals besproken. Krijg een goed idee en ga straks lekker aan de slag met het stekken van jouw rozen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *