Vlinderstruik snoeien

Alles over het snoeien van een Vlinderstruik

vlinderstruik snoeien
Snoeien.info » Struiken snoeien » Vlinderstruik snoeien

Vlinderstruik snoeien: wanneer doe je dat

Bij het snoeien van een vlinderstruik zijn er aantal zaken waar je op moet letten. Wanneer een vlinderstruik snoeien is belangrijk, evenals het onderhoud en de verzorging na- voor- en tijdens het snoeien. Op deze pagina vind je allerlei handige snoei-tips van onze snoei-experts.

De vlinderstruik is een plant afkomstig uit de helmkruidfamilie, ook wel Scrophulariaceae genaamd. De struik heeft zijn naam te danken aan de vlinders die deze plant aantrekt. Echter wordt deze struik ook wel een herfsering genoemd, wat waarschijnlijk weer te danken is aan de bloeiwijze nagenoeg hetzelfde is als een sering.

Wanneer een vlinderstruik snoeien?

Door een vlinderstruik te snoeien blijft de struik goed bloeien en blijft hij jong. Als er niet gesnoeid zou worden, wordt de struik snel oud en vallen er gaten in de vlinderstruik. Daarbij zal de vlinderstruik ook elk jaar minder bloeien. Het is dus raadzaam om de vlinderstruik op tijd te snoeien.

De beste tijd om een vlinderstruik te snoeien is aan het eind van de winter. Vanwege het feit dat de takken van een vlinderstruik kunnen invriezen, kan er niet gesnoeid worden bij vorst.

Hoe snoei je vlinderstruiken?

Een vlinderstruik dient op de juiste wijze gesnoeid te worden, wil je elk jaar genieten van een prachtige struik met veel bloei. Daarom hebben we een handig stappenplan gemaakt die je hieronder kunt bekijken.

Stappenplan: vlinderstruik snoeien

snoeien vlinderstruik toppen in juni

Toppen van de vlinderstruik kun je doen in juni.

  1. Snoei de vlinderstruiken terug: knip de takken van de struik goed terug naar ongeveer 30 tot 35 centimeter boven de grond.
  2. Top de vlinderstruik in de zomer: hoewel het snoeien aan het eind van de winter dient te gebeuren, kun je wel het best de struik toppen in juni. Knip de toppen uit lange scheuten van de vlinderstruik: dit maakt de struik een stuk sterker. Ook zal aan het eind van elke tak weer een mooie bloei plaatsvinden en hiermee blijft de struik ook compacter.
  3. Uitgebloeide bloemen snoeien: om ervoor te zorgen dat je tot ongeveer de herfst (oktober) zomer kunt genieten van de vlinderstruik, raden we je aan om de uitgebloeide bloemen telkens te snoeien. Achter deze bloemen zit vaak een nieuw bloemkop, die vervolgens weer zal groeien. Op die manier blijft de vlinderstruik mooi in bloei.

Gereedschap voor snoeien van een vlinderstruik

Voor een vlinderstruik snoeien heb je divers snoei-gereedschap nodig. Om te zorgen dat je het juiste gereedschap bij het snoeien gebruikt, hebben we het in een overzichtelijke tabel gezet.

Gereedschap voor een vlinderstruik snoeien
Snoei-gereedschapToepassing bij een vlinderstruik
Scherpe snoeischaar (Met aambeeld!)Gebruik voor het toppen en snoeien van scheuten en/of dunnen takken van de vlinderstruik een scherpe snoeischaar met aambeeld. Dit is een snoeischaar waar de bladen van de schaar niet langs elkaar gaan.
TakkenschaarBij dikkere takken (komt met name voor bij grotere vlinderstruiken) kun je beter een takkenschaar gebruiken. Hiermee kun je bijvoorbeeld oudere, dikke takken van de vlinderstruik makkelijk snoeien tot 35 centimeter boven de grond.

Onderhoud en verzorging van de vlinderstruik

Een vlinderstruik is een hele sterke plant die het prima blijft doen in een wat mindere voedzame bodem. Echter kun je door de vlinderstruik op de juiste locatie te zetten, de groei van de bloei bevorderen.

Juiste locatie van een vlinderstruik

De vlinderstruik kan het best op een warme plek staan in de volle zon. Hiermee worden de bloei van de pluimen en de aren flink versterkt, waardoor jij kunt genieten van een vollere en mooiere vlinderstruik.

Grond van de vlinderstruik

Zoals hierboven vermeld wordt, doet een vlinderstruik het ook goed in een minder voedzame bodem. Echter kan een vlinderstruik minder goed tegen te veel water. Zorg er daarom voor dat de grond van de vlinderstruik niet te nat is, blijft en wordt.

Stekken vlinderstruik in de zomer

stekken met toppen van de vlinderstruik

Stekken doe je met de toppen van de gesnoeide takken van de vlinderstruik.

Ben je zo weg van de struik dat je deze wilt vermeerderen in de tuin? Dat is mogelijk door de volgende stappen te volgen:

  1. Stek de vlinderstruik in het voorjaar
  2. Knip ongeveer 15/20 centimeter van de gesnoeide takken af
  3. Steek deze in natte of lichtvochtige grond
  4. Wachten op je nieuwe vlinderstruik

Handig: video met uitleg over vlinderstruik snoeien

Als je eens met eigen ogen wilt zien hoe je het best aan de slag kunt gaan met een vlinderstruik snoeien, raden we je aan om video’s te bekijken. Op YouTube zijn veel video’s te vinden over het snoeien van specifieke struiken en bomen. Ook kun je ook hier een kijkje waar een sering snoeien ook stapsgewijs uitgelegd wordt.

Zo ook onderstaande video van Intratuin, waarin stap voor stap uitgelegd wordt hoe je een vlinderstruik het beste kunt snoeien.