Beukenboom snoeien

Alles over het snoeien van een Beukenboom

beukenboom snoeien
Snoeien.info » Bomen snoeien » Beukenboom snoeien

Beukenboom snoeien: onze tips!

Bij een beukenboom snoeien komen een aantal stappen kijken. Ook dien je voor het snoeien het juiste gereedschap te gebruiken en op het juiste moment een beukenboom te snoeien. Op deze pagina hebben we een handig snoei-stappenplan gemaakt, kom je erachter wat het beste moment om te snoeien én delen we gereedschapstips.

Een beukenboom is een boom uit de ‘napjesdragerfamilie’, ook wel Fagacaea genaamd. De boom komt met name voor in Europa en staat bekend om zijn ‘beukennootjes’. Een beukenboom kan een lengte bereiken van zo’n 40 meter. De beuk heeft een herkenbare gladde, grijze stam met een dunne bast.

Wanneer een beukenboom snoeien?

Een beukenboom kun je als struik houden, maar ook uit laten groeien tot een boom met een lengte van zo’n 40 meter. Het is belangrijk om bij jezelf na te gaan hoe jij de beukenboom wilt laten groeien en hier het snoeien op aan te passen.

Wanneer de beukenboom als struik wilt houden in de tuin, kun je het beste snoeien in maart. Waar nodig kun je de haag nogmaals snoeien in september, na de zomer. Heb je de beukenboom het liefst als ‘boom’ in de tuin staan, dan kun je de beukenboom snoeien in juni. Je kunt de vorm van de boom bij snoeien tussen november en februari.

Hoe snoei je een beukenboom?

beukenboom snoeien met boomzaag

Een beukenboom snoeien met boomzaag.

Zoals we hierboven al aangaven kan het snoeien gaan om een beukenboom in struik vorm of een beukenboom als daadwerkelijke boom. Daarom hebben we voor beide varianten een apart snoei-stappenplan gemaakt. Bekijk de stappenplannen voor het snoeien van een beukenboom hieronder.

Stappenplan: beukenboom snoeien als struik

 1. Begin met snoeien in maart: wanneer je de beukenboom als struik wilt houden, kun je beginnen met snoeien in maart.
 2. Snoei takken tot 50 centimeter: maak gebruik van een snoeischaar en snoei de takken niet korter dan 50 centimeter.
 3. Behoud de natuurlijke vorm: zorg ervoor dat je tijdens het snoeien de vorm van de struik in de gaten houdt.
 4. Voorkom gaten in de struik: ga niet in een keer heel veel snoeien. Dit kan zorgen voor lege holtes en grote gaten in de struik. Doe het stapje voor stapje en ga waar nodig soms eens op een afstand staan om de struik te bekijken.
 5. Snoei waar nodig na de zomer bij: als merkt dat de struik of haag nog een extra snoeibeurt nodig heeft, kun je dit proces herhalen in september.

Stappenplan: beukenboom snoeien als boom

 1. Begin met snoeien in juni: het beste moment om de snoeischaar erbij te pakken is in juni.
 2. Verwijder alle dode takken van de boom: ga op zoek naar dode takken en snoei deze van de beukenboom.
 3. Beschadigde takken snoeien: een beukenboom vangt veel wind. Ook tegen storm kan de boom niet altijd even goed. Verwijder daarom beschadigde takken of takken waarvan je denkt dat deze dood zijn.
 4. Snoei nooit teveel in een keer: snoei met mate! Wanneer je in een keer heel veel snoeit kan de boom zijn natuurlijke vorm verliezen en kunnen er gaten en holtes ontstaan.
 5. Zaag kleine takken van de boom: bij het afzagen van kleine takken moet je letten dat je dit doet boven de knop die naar ‘buiten’ wijst. Zo kan de tak opnieuw goed naar buiten groeien.
 6. Snoei dicht bij elkaar groeiende takken: bij een beukenboom kan het voorkomen dat er wat takken dichtbij elkaar groeien. Om te voorkomen dat deze in elkaar verstrengelen, wat negatief is voor de gezondheid van de boom, kun je het best een aantal van deze takken snoeien.
 7. Snoeien van lagere takken: wanneer een beukenboom naarmate de tijd verstrijkt groter wordt, kunnen er takken op lage hoogte groeien. Om hinder op straat of in de tuin te voorkomen, kun je deze takken van de beukenboom snoeien.

Bepaal dus goed van tevoren of je de beukenboom als daadwerkelijke boom wilt laten groeien of als struik. Pak vervolgens het juiste stappenplan en ga aan de slag met de beukenboom snoeien.

Snoei-gereedschap voor een beukenboom

gebruik snoeischaar bij beukenboom takken

Gebruik een snoeischaar bij snoeien van beukenboom takjes.

In onderstaande tabel hebben we al het geschikte snoei gereedschap voor het snoeien van een beukenboom als struik en boom weergegeven. Hou rekening met het feit dat het moet gaan om ‘scherp’ gereedschap om eventuele snoei wonden te voorkomen.

Gereedschap voor beukenboom snoeien
Snoei gereedschapToepassing op beukenboomBekijk
TakkenschaarVoor het zagen van dikkere takken (>1.5 centimeter) kun je het best snoeien met een takkenschaar. Kies een takkenschaar met hefboomarmen, dit maakt het snoeien wat makkelijker. Bekijk een geschikte takkenschaar die lang genoeg is
SnoeischaarKom je bij de beukenboom takjes tegen die dunner zijn dan 1.5 centimeter, dan kun je hier het best een snoeischaar voor gebruiken.Bekijk de beste snoeischaar
BoomzaagBij dikke grote (dode) takken kan een boomzaag het meest praktische snoei gereedschap zijn. Bekijk een goede en scherp geprijsde boomzaag
BladharkVerwijder na het snoeien al het snoei afval van de grond rondom de beuk.Bekijk selectie met goede bladharken

Onderhoud en verzorging van een beukenboom

Een beukenboom in haag of boom vorm vergt weinig onderhoud. Toch zijn er bij de grond van de beukenboom een aantal zaken om op te letten.

 • Zorg dat de grond niet te droog wordt: een beukenboom houdt van een wat vochtige grond. Zorg er daarom voor dat de grond waar de beukenboom in staat niet uitdroogt. Met name in droge zomermaanden kan het zeker geen kwaad om de grond goed vochtig te houden.
 • Kalk de grond waar nodig bij: een beukenboom houdt van kalk in de grond. Ga op zoek naar speciale kalkkorrels om in de grond te strooien rondom de beukenboom. Dit is interessant voor zowel in haagvorm als boomvorm.
 • Bemest in het voorjaar: is de grond niet enorm vruchtbaar? Bemest dan de grond rondom de beuk. Dit kun je het beste doen in het voorjaar.

Interessant: video over beukenboom snoeien

Op YouTube hebben wij een interessante video ontdekt over het snoeien van een beukenboom. Bekijk de video hieronder, waar Intratuin je stap voor stap laat zien hoe je een haagbeuk kunt snoeien.