Frambozenstruik snoeien

Alles over het snoeien van een Frambozenstruik

frambozenstruik snoeien
Snoeien.info » Struiken snoeien » Frambozenstruik snoeien

Frambozenstruik snoeien: wanneer en hoe?

Als je een frambozenstruik snoeien wilt, ben je hier aan het juiste adres. Op deze pagina geven we je onmisbare tips voor het snoeien van een frambozenstruik. Zo is het moment wanneer je een frambozenstruik moet snoeien erg belangrijk, evenals het de manier van snoeien. Ook dien je daarvoor het juiste snoei-gereedschap te gebruiken.

De frambozenstruik behoort tot de rozenfamilie (Rosaceae). De framobzenstruik staat bekend om haar vruchten: de frambozen. Deze worden al sinds de middeleeuwen gebruikt als eten. In heel Europa komen frambozenstruiken voor in het wild en in tuinen.

Wanneer frambozenstruik snoeien?

Frambozenstruiken dienen gesnoeid te worden na de oogst. Dit is meestal in de maanden augustus of september. Het is wel heel belangrijk dat dit gedaan wordt. Het wordt een enorme chaos wanneer je de frambozenstruik niet snoeit. Ook gaat dit te koste van de vrucht. Je wilt natuurlijk zo veel mogelijk frambozen kunnen oogsten. Door verder te lezen op deze pagina kom je meer te weten over het snoeien van de frambozenstruik.

Hoe snoei je frambozenstruik?

Frambozenstruiken dienen echt gesnoeid te worden elk jaar. Hieronder hebben we daarom een stappenplan opgesteld hoe je dit doet. Ook hebben we de stappen toegelicht zodat jij weet waarom je de stappen dient te nemen.

Stappenplan: frambozenstruik snoeien

snoeien van frambozenstruik

Snoei oude takken en frambozen van de frambozenstruik.

  1. Verwijderen afgedragen takken: de takken waarvan de blaadjes geel kleuren zijn de afgedragen takken van vorige jaar. Deze geven geen frambozen meer deze kun je dus weghalen.
  2. Uitdunnen: einde herfst ga je de frambozenstruik uit dunnen. Doordat er te veel frambozen takken uit de grond komen zal er uitgedund moeten worden. Dit doe je door alleen de goede scheuten te laten staan en de oude eruit te halen. De oude scheuten kun je herkennen doordat ze oud en er beslagen uit zien. Deze snoei je helemaal beneden bij de grond af.
  3. Opbinden van de goede scheuten: de goede scheuten die je gebruikt voor aankomend jaar. Moet je stuk voor stuk opbinden met binddraad. Zorg er hiervoor dat je ruim opbind want de scheuten worden natuurlijk nog wat dikker. Het opbinden van de takken doe je om de takken recht overeind te houden. Wanneer er takken aan komen te zitten en vruchten worden de takken te zwaar om recht op te blijven staan. Opbinden helpt dus de takken recht te houden en dat niet alles over de grond groeit.

Gereedschap voor het snoeien van frambozenstruiken

Voor het snoeien van de frambozenstruik heb je natuurlijk gereedschap nodig. Van het gereedschap dat je nodig hebt hebben we hieronder een tabel gemaakt. Hierin staat het gereedschap beschreven en de toepassing hiervan.

Gereedschap voor frambozenstruik snoeien
Snoei-gereedschapToepassing bij frambozenstruik
Snoeischaar Met de snoeischaar haal je oude en overtollige scheuten weg.
Opbindmateriaal Met het opbindmateriaal zorg je ervoor dat de takken rechtop blijven staan wanneer er blad en vrucht aankomt te hangen.

Onderhoud en verzorging van frambozenstruik

Onderhoud van de frambozenstruik is belangrijk. Zoals hierboven al beschreven staat is het noodzakelijk om de frambozenstruik te snoeien, wil je het jaar er na nog veel en goede frambozen oogsten. Maar de stand van de framboos is belangrijk. Het liefst staat de framboos op een zonnige plek. De grond is ook nog een dingentje want, frambozenstruiken houden van een lichtzure grond en niet van de natte en kalkrijke grond die we in Nederland hebben.

De grond die het best voor de framboos is heeft een pH-waarde van maximaal 6.5. Voor het meten van de grond kun je gebruik maken van een pH-waarde grond meter.

Interessante video over frambozenstruik snoeien

Op YouTube zijn we een interessante video tegengekomen over het snoeien van een frambozenstruik. “Moestuinmeisje” neemt je mee de tuin en legt het verschil uit tussen het snoeien van een zomer- en een herfstframbozenstruik.