Bolboom snoeien

Alles over het snoeien van een Bolboom

bolboom snoeien
Snoeien.info » Bomen snoeien » Bolboom snoeien

Bolboom snoeien en onderhouden

Als je een bolboom snoeien wilt ben je hier aan het juiste adres. Op deze pagina vind je diverse tips voor het snoeien van een bolboom, wanneer je deze moet snoeien en geven we handige snoei gereedschapstips. Een bolboom snoeien was nog nooit zo makkelijk!

Een bolboom is op de stam geënt. De Bolcatalpa is een bekend voorbeeld van een bolboom. De Bolboom is een geslacht die tot de ’trompetboomfamilie’ behoort, ook wel Bignoniaceae genaamd. De bolboom heeft zijn naam te danken aan zijn bolvormige uiterlijk.

Wanneer een bolboom snoeien?

Een bolboom heeft vaak twee keer per jaar een goede snoei-beurt nodig. Vooral een jonge bolboom dient vaker gesnoeid te worden dan een oudere variant. Ook kan de bolboom snoeien plaatsvinden om het jaar of om de twee jaar: de bolboom snoeien moet dan wel grondig gebeuren. Hoe minder een bolboom gesnoeid wordt, hoe groter de kroon zal groeien.

Het beste kun je de bolboom snoeien in april (met name het begin van de maand).

Hoe snoei je een bolboom?

Het snoeien van een bolboom (of kleine bolboompjes op stam) bestaat uit verschillende stappen. In onderstaand stappenplan nemen we je per stap mee bij het snoeien.

Stappenplan bolboom snoeien

  1. Snoei begin april: april is het moment om de bolboom goed te snoeien. Zo kan de bolboom in de zomer flink doorgroeien.
  2. Verwijder takken tot centimeters bij de stam: de takken van bolbomen dienen tot enkele centimeters van de stam verwijderd te worden.
  3. Beschadig de entplaats niet: let op bij het snoeien dat de entplaats niet beschadigd.
  4. Kort lange takken in: om de bolboom in vorm te houden kun je lange takken in korte op de juiste lengte.
  5. Bekijk de bolboom op een afstand: het is slim om na het snoeien nog eventjes op een afstand te kijken naar de bolboom. Snoei de bolboom nog een beetje bij tot je de gewenste vorm hebt bereikt.

Bekijk van tevoren goed om welk soort bolboom het gaat. Er zijn ook diverse soorten bolbomen die ‘geknot’ kunnen worden. Het gaat dan met name om de wilg, els en de populier.

Gereedschappen voor het snoeien van een bolboom

bolboom snoeien met snoeischaar

Bolboom snoeien met een snoeischaar.

Het is belangrijk dat je bij een bolboom snoeien gebruik maakt van het juiste snoei-gereedschap. Zorg ervoor dat het gereedschap goed scherp is, zodat je zo min mogelijk snoei-wonden creëert.

  • Takkenschaar: bij takken van de bolboom die dikker zijn dan anderhalve centimeter, kun je het best een takkenschaar gebruiken.
  • Snoeischaar: kom je takjes tegen die juist dunner zijn dan 1.5 centimeter? Gebruik dan een scherpe snoeischaar bij de bolboom.
  • Boomzaag: voor dikkere takken of het knotten van bolbomen kun je het best een scherpe boomzaag gebruiken.

Naast het feit dat je het best ‘scherp’ snoei gereedschap kunt gebruiken, is het ook belangrijk om het gereedschap goed te reinigen. Het reinigen en schoonmaken van het gereedschap na een bolboom snoeien, voorkomt het overbrengen van ziektes.

Verzorging en onderhoud van een bolboom

Bolbomen vergen weinig onderhoud. Het is belangrijk dat de bomen geplant worden in veen-, zand- of kleigrond. Denk aan locaties vlakbij de waterkant. De meeste soorten bolbomen kunnen slecht tegen veel koude wind en vorst. Probeer daarom de boom op een luwe locatie te planten.

Echter zijn er wel maatregelen die je kunt nemen om de bolboom extra goed te onderhouden, denk aan het kalken van de grond en het bestrijden van luis en andere boomziektes.

Stappenplan: verzorging van de bolboom

kalk de bodem voor een bolboom

Kalk de bodem voor een bolboom.

Check hieronder hoe je een bolboom extra goed kunt onderhouden en verzorgen.

  1. Snoei de bolbomen minimaal een keer per jaar (april)
  2. Kalk de bodem waar nodig extra

Veel succes met de bolboom snoeien en onderhouden! Heb je vragen over het snoeien? Start dan hieronder een conversatie over bolbomen. Ps. bovenstaande informatie is nagenoeg hetzelfde als een plataan snoeien.