Hulst snoeien

Alles over het snoeien van een Hulst

hulst snoeien
Snoeien.info » Bomen snoeien » Hulst snoeien

Hulst snoeien met onze snoei-handleiding

Ga je binnenkort hulst snoeien? Op deze pagina vind je allemaal handige tips voor het op de juiste manier snoeien van hulst. Ook is het belangrijk om te weten wanneer je kunt snoeien en van welk gereedschap je het beste gebruik kunt maken. Lees onze snoei tips en ga aan de slag met het snoeien van de hulst in de tuin.

Hulst is een plant uit de hulstfamilie. Met name in het zuiden en westen van Europa komt deze plant voor. Een hulst heeft opvallend groene bladeren die heel het jaar groen blijven. Met name in eikenbossen en beukenbossen is de hulst in het wild te vinden. De boom kan een hoogte bereiken van ongeveer 10 meter en kan zelfs 100 jaar oud worden!

Wanneer hulst snoeien in het jaar?

nieuwe takken van hulst die je kunt snoeien

Nieuwe takken van de hulst die je kunt snoeien.

Om een hulst goed te laten groeien, dien je deze regelmatig in het jaar te snoeien. Wanneer een hulst niet gesnoeid wordt, zal deze in breedte enorm gaan groeien en wordt de vorm van de hulst verwaarloosd.

Het beste is om een hulst twee keer per jaar te snoeien. Deze snoeimomenten kunnen het beste plaatsvinden in het voorjaar en in de zomer. Als de hulst echter al breed gegroeid is, kan een sterke snoei nodig zijn. Wanneer je de hulst sterk snoeit kun je dit het beste doen wanneer de winter is afgelopen, in maart.

Hoe snoei je hulst?

Zoals we aangaven wordt een hulst twee keer per jaar gesnoeid. Daarnaast kan er ook sprake zijn van een stevige snoei, waarbij de hulst in breedte wordt gekort. Hieronder hebben we twee stappenplannen gemaakt voor beide snoeimomenten.

Stappenplan: hulst snoeien op regelmatige basis

  1. Snoei de hulst in vorm: bij de regelmatige snoei kun je met een heggenschaar de hulst weer netjes in vorm snoeien. Loop rondom en verwijder nieuw bijgekomen takjes (lot).
  2. Bekijk hulst op een afstand: als je klaar bent met je ronde, kun je het best een afstand nemen van de boom. Bekijk of de piramide vorm van hulst klopt.
  3. Snoei bij waar nodig: zie je nog uitstekende takken of is de vorm niet mooi evenwichtig? Snoei dan nog her en der de laatste takjes voor een mooi resultaat.

Stappenplan: hulst stevig snoeien om breedte te korten

  1. Zaag stukken van 30 centimeter weg: bij een stevige snoei om de hulst weer in een slankere vorm te krijgen, kun je het best lange stukken wegzagen met een takkenzaag.
  2. Werk stapsgewijs (niet teveel in een keer): let op dat je niet teveel in een keer snoeit. Werk met verschillende stroken, zodat je elke zijde van de boom evenveel snoeit.
  3. Check de vorm van de hulst: klaar met het snoeien? Loop dan eventjes bij de hulst vandaan en controleer de vorm. Snoei bij waar nodig om de hulst voor te bereiden op het zomerseizoen.

hulst op stam

Hulst op stam van 85 centimeter

Wanneer je op zoek bent naar een hulst op stam, is deze variant een mooie keuze. Met een hoogte van 85 centimeter leuk om in de tuin te plaatsen op verschillende plekken.

Snoei-gereedschap voor het snoeien van hulst

Bij het snoeien van een hulst komt verschillend snoei gereedschap kijken. Vanwege het feit dat het kan gaan om een kleine snoeibeurt of een grotere snoeibeurt, hebben we hieronder twee tabellen gemaakt.

Gereedschap voor regelmatige snoeibeurt

Licht snoeigereedschapGebruik bij hulst regelmatige snoeiBekijk
TakkenschaarBij takken die dikker zijn dan 1.5 centimeter kun je bij het snoeien van hulst het beste gebruik maken van een takkenschaar.Bekijk de beste
HeggenschaarMet een heggenschaar kun je rondom de hulst lopen om deze netjes in vorm te snoeien.Bekijk de beste keuze
SnoeischaarKleinere takjes kun je prima wegsnoeien met behulp van een scherpe snoeischaar.Bekijk een comfortabele
LadderVanwege het feit dat een hulst aardig hoog kan worden, kan een ladder van pas komen. Ook omdat deze boom een pyramide vorm heeft: hierdoor is hij aan de onderkant erg breed, waardoor je minder snel bij de takken erboven kunt komen.Bekijk een goede snoeiladder

Gereedschap voor stevige snoeibeurt

Zwaar snoeigereedschapGebruik bij hulst stevige snoeiBekijk
TakkenzaagBij een stevige snoei is er vaak sprake van dikkere takken. Met een takkenzaag kun je snel grotere stukken van de hulst snoeien.Bekijk takkenschaar van Wolf Garten
Elektrische zaagEen elektrische zaag kan daarbij ook de helpende hand bieden en zal het snoeien een stuk makkelijker maker van een breed uitgegroeide hulst.Bekijk een goede kettingzaag
Veiligheidsvoorzieningen Een hulst kan enorm breed en hoog worden. Omdat je bij een stevige snoeibeurt met zwaarder snoeigereedschap aan de slag gaat, raden we je aan om veiligheidsvoorzieningen te treffen. Denk aan een helm, veiligheidsbril, handschoenen en een tuigje als je hoger in de hulst gaat snoeien.Bekijk handschoenen, altijd handig om te hebben
LadderEen ladder is onmisbaar om ook op hoge plekken de hulst te snoeien. Lees hiervoor ook nog de veiligheidsmaatregelen die je dient te treffen voor het veilig snoeien van deze boom.Goede universele snoeiladder

Verzorging en onderhoud van de hulst

hulst kan tegen vorst

Hulst in de grond kan prima tegen vorst.

Een mooie eigenschap van de hulst is dat deze zijn groenheid niet verliest. Het hele jaar behoudt de hulst zijn groene bladeren, daarmee is deze boom ook de enige groenblijvende loofboom in de Benelux.

Bij het planten van een hulst kun je het beste verse, vochtige tuingrond gebruiken. Let bij het planten erop dat de tuingrond goed vocht door kan laten: spit het desnoods lichtelijk om. Qua locatie van de hulst kun je het beste gaan voor een plekje half in de schaduw. De boom kan echter ook overleven in de volle zon.

Wanneer het gaat vriezen kan een hulst in de grond prima blijven staan. Bij een hulst in een pot zou je gebruik kunnen maken van noppenfolie: doe dit alleen als er een langere tijd strenge vorst is.

noppenfolie

Tip: Noppenfolie voor bescherming

Wanneer het gaat vriezen kun je de Hulst extra beschermen met noppenfolie. Dit houdt de meeste kou tegen en hiermee behoudt de Hulst veel van de warmte.

Handig: film over hulst snoeien

Op YouTube zien wij zo nu en dan interessante video’s over het snoeien van bomen en struiken. Ook voor een hulst hebben wij onderstaande video bekeken, die je gelijk een goed beeld geeft hoe jij kunt gaan snoeien.