Naaldboom snoeien

Alles over het snoeien van een Naaldboom

naaldboom snoeien
Snoeien.info » Bomen snoeien » Naaldboom snoeien

Naaldboom snoeien met onze tips

Voor het snoeien van een naaldboom hebben wij een aantal tips. Op deze pagina vind je informatie over de juiste wijze van een naaldboom snoeien, het moment wanneer je het beste kunt snoeien en gereedschap wat je hiervoor kunt gebruiken.

De naaldboom komt oorspronkelijk voor in naaldbossen waar klimaten heersen met koude winters en voldoende neerslag. Naaldbomen kunnen goed groeien met landklimaat, maar in een gebergte- of zeeklimaat. De naaldbomen hebben geen vlakke bladeren, maar dunne naaldvormige blaadjes.

Wanneer het best een naaldboom snoeien?

Een naaldboom hoeft niet per se gesnoeid te worden. Echter kun je door middel van snoeien de groei van de naaldboom wel beperken. Een naaldboom kan namelijk erg hoog worden. Wanneer je een naaldboom op stok hebt gekocht dien je regelmatig te snoeien om de vorm van de boom te behouden.

Een naaldboom kun je het beste snoeien rond half juni. Vaak wordt hierbij gezegd dat je een naaldboom snoeien kunt na de langste dag van het jaar, die jaarlijks plaatsvindt rond 21 juni.

Hoe snoei je een naaldboom eigenlijk?

snoeien van rare takken bij de naaldboom

Snoei uitstekende takken van de naaldboom.

Het snoeien van een naaldboom is simpel. Hieronder hebben we in elke stappen uitgelegd hoe je de naaldboom het beste kunt snoeien.

Stappenplan naaldboom snoeien

  1. Snoei lange uitstekende takken: om de vorm van de naaldboom (vooral op stok) goed te behouden, kun je lange uitstekende takken snoeien.
  2. Snoeien van apart gegroeide takken: kom je bij de naaldboom takken tegen op rare plekken? Dan kun je deze ook snoeien voor de vorm, maar ook om hinder in de tuin of op de weg te voorkomen.
  3. Dode takken verwijderen: heeft de naaldboom dode takken door bijvoorbeeld storm? Snoei deze takken dan weg. Hou rekening met dikke takken: deze kun je het best weghalen met een boomzaag.

Volg bovenstaande stappen bij een naaldboom snoeien, maar snoei nooit teveel in een keer. Probeer in kleine stapjes te snoeien en loop soms even weg van de boom, om op een afstand te kijken of de vorm nog in orde is.

canadese spar

Picea glauca ‘Echiniformis’ (Canadese spar)

Een kleine Canadese spar in de tuin halen? Bekijk dan deze prachtige Picea Glauca in pot! Een totale hoogte van 30 – 40 centimeter.

Gereedschap voor snoeien van een naaldboom

Bij het snoeien van een naaldboom kun je gebruik maken van verschillend tuingereedschap. In onderstaande tabel heb je een goed overzicht waar je gebruik van kunt maken.

Gereedschap voor naaldboom snoeien
Snoei gereedschapGebruik bij naaldboomBekijk
BoomzaagVoor het verwijderen van grote dode takken van de naaldboomBekijk bij Bol.com
TakkenschaarSnoeien van takken dikker dan anderhalve centimeterBekijk bij Bol.com
SnoeischaartjeSnoeien van kleinere dunne takjes dunner dan anderhalve centimeterBekijk bij Bol.com

Onderhoud van de naaldboom

Een naaldbaam heeft weinig onderhoud nodig om goed te kunnen groeien. Toch zijn er een aantal zaken die je in de gaten moet houden voor een gezonde naaldbaam.

Grond waar de naaldboom in geplant is

Het is belangrijk dat de naaldboom in de juiste grond staat. Deze grond dient voldoende voedingsstoffen te bevatten. Je kunt er voor kiezen om basisbemesting te geven. In Nederland zitten er echter voldoende voedingsstoffen voor naaldbomen om goed te kunnen groeien.

Wel dient de grond luchtig te zijn: de wortels van de naaldbomen dienen goed te kunnen groeien. Het is dus raadzaam om de grond rondom de naaldboom soms even om te spitten.

spade

Spade voor omspitten van de grond

Je kunt het best een spade gebruiken voor het omspitten van de grond rondom de naaldboom. Het liefst met een lengte waarbij je niet hoeft te bukken.

Water voor naaldbomen

Een naaldboom heeft voldoende water nodig om door te kunnen groeien. Let er wel op dat de boom niet ‘onder’ water komt te staan door bijvoorbeeld teveel regenval. Staat de naaldboom in een pot of heb je deze aan een stok gekocht? Dan kun je deze bij heftige regenval beter onder een afdak plaatsen.

Interessant: video over de naaldboom

Er zijn veel verschillende video’s te vinden over naaldbomen. Ook over het snoeien van de naaldboom en het op de juiste manier planten van dit type bomen. Hieronder hebben we een handige video gedeeld, waarin wordt uitgelegd hoe je het best een naaldboom kunt planten.