Catalpa snoeien

Alles over het snoeien van een Catalpa

catalpa snoeien
Snoeien.info » Bomen snoeien » Catalpa snoeien

Catalpa snoeien: wanneer & hoe?

Het snoeien van een catalpa vergt enkele snoei-stappen. Op deze pagina geven we je advies voor het op de juiste manier snoeien van een catalpa, kom je erachter wanneer je het beste kunt snoeien en welk gereedschap je daarvoor kunt gebruiken. Lees onze snoei-tips en ga direct aan de slag met je eigen catalpa.

De Catalpa staat ook wel bekend als de ’trompetboom’. Deze naam heeft de catalpa te danken aan de klok-trompetvormige bloemen. Ook is deze plant bekend van de peulvormige vruchten die aan de plant groeien.

Wanneer catalpa snoeien: het beste moment

Om te bepalen wanneer je het best een catalpa kunt snoeien, is het van belang om te weten om welke soort het gaat. Over het algemeen zijn er twee soorten:

  • De bolcatalpa: dit soort catalpa’s blijven klein
  • Een gewone catalpa: deze gewone catalpa’s kunnen meters hoog worden

De gewone catalpa kun je het beste snoeien aan het einde van oktober of begin november. Zorg ervoor dat je het niet vriest als je gaat snoeien: de takken van een gewone catalpa kunnen dan breken.

De bolcatalpa dient het begin van het jaar gesnoeid te worden in januari of februari. Ook bij deze soort is het belangrijk dat het op het moment van snoeien niet vriest. Je kunt de snoei maximaal uitstellen tot maart, mocht het deze maanden blijven vriezen.

Hoe snoei je een catalpa het best?

Vanwege het feit dat er twee soorten catalpa’s in jouw tuin kunnen staan, hebben we voor beide soorten een snoei stappenplan gemaakt. Bekijk de stappenplannen voor het snoeien van elke catalpa hieronder.

Stappenplan: bolcatalpa snoeien

  1. Snoei de takken terug: je kunt het best de takken terugsnoeien tot boven de entplaats van de catalpa.
  2. Snoei nooit ‘bossen’ tegelijk: zorg ervoor dat je tak voor tak snoeit. Het snoeien van meerdere takken kan voor een lengte verschil zorgen en snoeiwonden.
  3. Snoei niet te dicht op de stam: hou altijd vijf centimeter van de entplaats aan om de takken te snoeien. Als je te dicht op de stam snoeit heb je kans dat de bolcatalpa niet meer uitloopt.

Stappenplan: gewone catalpa snoeien

snoeien dode takken catalpa

Snoeien van dode takken van de gewone catalpa is belangrijk.

  1. Snoei oude takken van de gewone catalpa weg: ga op zoek naar oude, beschadigde of zelfs dode takken. Deze kun je direct snoeien.
  2. Kort de catalpa in: om de groei te minderen kun je er voor kiezen om de gewone catalpa eens per jaar goed in te korten. Als je hem niet inkort kan de catalpa wel tien meter hoog worden!

Gereedschap voor catalpa’s snoeien

Voor het snoeien van een catalpa kom je met een gewone snoeischaar al een heel eind. Echter kan er ook sprake zijn van dikkere, grotere takken die moeilijk met zo’n normale snoeischaar te knippen zijn. Bekijk in het overzicht hieronder al het geschikte snoei gereedschap voor bij een catalpa.

Gereedschap voor catalpa snoeien
Snoei-gereedschapGebruik bij catalpa
Gewone snoeischaar

De meeste takken van een catalpa kun je prima met een gewone snoeischaar, mits deze wel scherp is. Een scherpe snoeischaar voorkomt onnodige snoeiwonden.
Takkenschaar

Kan zorgen voor verlichting bij het snoeien van dikkere, grotere takken van een catalpa. Gebruik een takkenschaar minimaal bij takken die dikker dan anderhalve centimeter zijn.
Takkenschaar

Met name bij de ‘gewone catalpa’ kan er soms sprake zijn van dikke takken. Deze zijn moeilijk te snoeien met een takkenschaar of snoeischaar. Ook kunnen deze gereedschappen zorgen voor snoeiwonden door meermaals te knippen. Gebruik daarom in dit soort gevallen een sterke takkenschaar.

Catalpa voeding, verzorging en onderhoud

Op het gebied van onderhoud en verzorging komen beide catalpa soorten aardig overeen. Een catalpa groeit het beste in de volle grond, waarbij de kluit van de catalpa wel goed vochtig moet zijn.

Plant de catalpa met een vochtige kluit

Wanneer de boom nog geplant moet worden is het slim om deze eerst met kluit en al in een emmer met lauw water te zetten. Wanneer de boom in het plantengat geplaatst wordt, kun je hem gelijk veel water geven.

Catalpa’s water geven in warmere periodes

geef catalpa extra water bij warm weer

Geef catalpa extra water bij warm weer.

Wanneer er langere warme periodes zijn, is het raadzaam om de catalpa extra water te geven. Een catalpa doet het namelijk niet goed in een te droge of niet voedzame grond.

Extra voeding Catalpa na het snoeien

Het kan zeker geen kwaad om de catalpa na het snoeien even wat voeding te geven, hierdoor krijgt de catalpa extra kracht om weer sterker te worden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld mestkorrels die geschikt zijn voor bomen en planten.

Film over catalpa snoeien

Hoewel we hierboven veel tekst en uitleg geven over het snoeien van een catalpa, raden we je ook aan om eens video’s te bekijken over dit proces. Zo weet je exact wat je precies kunt snoeien en waar je op moet letten.

In onderstaande video van plantencentrum Houtmayers (aanrader om je op te abonneren!) wordt precies uitgelegd wat er komt kijken bij het snoeien van een bolcatalpa.