Treurwilg snoeien

Alles over het snoeien van een Treurwilg

treurwilg snoeien
Snoeien.info » Bomen snoeien » Treurwilg snoeien

Treurwilg snoeien en knotten

Als je een treurwilg snoeien wilt, ben je op deze pagina aan het juiste adres. Wij geven je handige tips voor het snoeien van een treurwilg en wanneer je het best kunt snoeien. Bekijk een handig stappenplan en een overzicht van gereedschap wat je het beste kunt gebruiken bij het snoeien.

Een treurwilg kan een hoogte bereiken van 10 tot 15 meter. Aan de opvallende takken die naar beneden hangen, heeft de treurwilg zijn naam te danken. De bladeren van de treurwilg zijn vaak groen gekleurd, waarbij de onderzijde van het blad een blauwachtige kleur heeft. Er zijn diverse varianten op de treurwilg, waarvan de ‘kronkelwilg’ een bekende is.

Wanneer treurwilg snoeien?

Een treurwilg wordt meestal niet gesnoeid, maar geknot. Het snoeien van een treurwilg kan zorgen voor kale plekken in de boom, waardoor de vorm verloren gaat. Van nature groeit de treurwilg al in een mooie vorm. Het is wel mogelijk om een treurwilg op te kronen. Hierbij snoei je enkel de takken van de boom op een lager niveau. Hierdoor ontstaat er ruimte onder de boom.

Het snoeien, knotten of opkronen van de treurwilg is een deskundig werkje. Vaak worden er dan ook specialistische hoveniers ingeschakeld. Vaak wordt dit gedaan in het vroege voorjaar of de winter.

Hoe snoei je een treurwilg?

snoeien van de treurwilg

Snoeien van de lage takken van de treurwilg wordt opkronen genoemd.

Zoals we hierboven aangaven vind snoeien van een treurwilg nauwelijks plaats en is het ook vaak niet nodig. Wel kun je de treurwilg opkronen of knotten. Hieronder vertellen we hoe je dat het beste kunt doen middels twee verschillende stappenplannen.

Stappenplan: opkronen van een treurwilg

  1. Snoei lagere takken: je kunt ervoor kiezen om een treurwilg op te kronen. Bij opkronen snoei je lage takken van de stam. Hierdoor ontstaat er veel ruimte onder de treurwilg. Door de lange hangende takken zal alsnog de stam nauwelijks zichtbaar zijn in veel gevallen.
  2. Bekijk de treurwilg op een afstand: als je klaar bent met opkronen, kun je het best de boom op een afstand bekijken. Zijn er nog onder het snoeiniveau takken zichtbaar? Snoei deze.

Stappenplan: knotten van een treurwilg

  1. Knot de treurwilg eenmaal per twee jaar: je kunt een treurwilg in vorm houden door deze te knotten als een knotwilg. Hierbij snoei de boom terug tot een vooraf bepaalde omvang.
  2. Check de vorm van de treurwilg: als je klaar bent met het knotten van de treurwilg kun je deze op een afstand bekijken en de vorm te controleren.

treurwilg

Treurwilg ‘Treurkatje’ 80 cm hoog

Wist je dat je ook een treurwilg in pot kunt kopen? Bekijk bijvoorbeeld deze 80 centimeter hoge treurwilg: de Salix Kilmarnock (Treurkatje).

Juiste gereedschap voor snoeien van een treurwilg

Voor het snoeien, opkronen en knotten van een treurwilg heb je verschillend gereedschap nodig. Bekijk in onderstaande tabel waar je allemaal gebruik van kunt maken bij het snoeien.

Gereedschap voor treurwilg snoeien
Snoei gereedschapGebruik bij treurwilgBekijk
BoomzaagVoor het knotten, opkronen en snoeien van dikkere takken van de treurwilg.Bekijk bij Bol.com
SnoeischaarSnoeien van kleinere, dunnere treurwilg takjes.Bekijk bij Bol.com
TakkenschaarKom je in de treurwilg takken tegen die dikker zijn dan 1.5 centimeter? Gebruik dan hiervoor een takkenschaar.Bekijk bij Bol.com

Onderhoud van de treurwilg

Een treurwilg is makkelijk in onderhoud. Het is belangrijk om de treurwilg wel te voorzien van voldoende water en een locatie te kiezen waarbij de boom in de zon staat.

Qua grondsoort is een treurwilg erg makkelijk: in verschillende soorten grond kan deze boom prima groeien. Echter kun je ervoor kiezen om de grond rondom de treurwilg eens in de zoveel tijd te bemesten met organische mest.

organische meststof

Mestkorrels voor bodem onder treurwilg

Organische meststof is goed voor de grond onder de treurwilg. Het zorgt voor een betere gezondheid van de bodem. Deze emmer is gevuld met 7 kilogram aan mestkorrels.

Gaaf: Timelapse van een treurwilg snoeien

Wij zijn een gave video op YouTube tegengekomen over het snoeien van een treurwilg. In video is een timelapse te zien van het snoeiproces. Bekijk de video hieronder.