Hamamelis snoeien

Alles over het snoeien van een Hamamelis

hamamelis snoeien
Snoeien.info » Struiken snoeien » Hamamelis snoeien

Hamamelis snoeien: hoe & wanneer?

Het snoeien van een hamamelis bestaat uit een aantal stappen. Op deze pagina geven wij snoei advies voor een hamamelis snoeien en ontdek je wanneer je het beste kunt snoeien. Daarbij delen we een handig stappenplan en geven we tips voor welk gereedschap je het beste kunt gebruiken.

Een hamamalis wordt ook wel de toverhazelaar genoemd. De hamamelis kan ongeveer 4 meter hoog worden. Het donkergroene blad van de boom is kenmerkend doordat ze erg groot zijn (gemiddeld 9 centimeter) en een behaarde onderzijde hebben. In de herfst veranderen de kleuren van de bladeren naar geel/oranje.

Wanneer hamamelis snoeien?

Het snoeien van een hamamelis is eigenlijk niet echt nodig door de langzame groei. Mocht hij echter te groot worden voor in de tuin, kun je besluiten om de hamemelis te snoeien. Je snoeit op het moment dat de takken elkaar kruisen.

Het beste moment om de hamamelis te snoeien is na de bloei (winterbloei) wanneer de bloemen gaan verwelken. Dit is ook het moment voordat de bladeren van de hamamelis gevormd worden. Dit is rond het voorjaar.

Hoe snoei je een hamamelis?

snoeien wilde scheuten hamamelis

Snoeien van wilde scheuten hamamelis.

Zoals we hierboven al aangaven is het snoeien van een hamamelis in veel gevallen niet nodig. Echter kun je natuurlijk een vorm willen snoeien of hinder van de hamamelis beperken. Hieronder hebben we een stappenplan gemaakt voor een hamamelis snoeien.

Stappenplan: Hamamelis snoeien

  1. Snoei zo min mogelijk: probeer zo min mogelijk van de hamamelis weg te snoeien.
  2. Snoei dode takken van de hamamelis: dode takken kun je direct wegsnoeien van de hamamelis.
  3. Snoei verkeerd geplaatste takken: kom je verkeerd geplaatste takken tegen in de hamamelis, dan kun je deze ook direct wegsnoeien.
  4. Wilde scheuten verwijderen: er kunnen in een hamamelis wilde scheuten voorkomen. Deze kun je helemaal wegsnoeien.
  5. Beschadigde takken wegsnoeien tot op de tak: beschadigde takken kun je snoeien tot op de tak (als deze aanwezig is).

Als je een hamamelis wilt verkleinen is het slim om de snoei te verdelen over twee jaar. Wanneer je dit doet voorkom je dat een hamamelis een jaar niet bloeit door de snoei.

Gereedschap voor een hamamelis snoeien

Bij het snoeien van een hamamelis kun je gebruik maken van verschillend doe het zelf gereedschap. In de tabel hieronder hebben we het gereedschap op een rij gezet.

Gereedschap voor hamamelis snoeien
Snoei gereedschapToepassing op een hamamelis
Scherpe snoeischaarVoor het snoeien van dunnere takken van de hamamelis kun je een scherpe snoeischaar gebruiken
TakkenschaarKom je echter dikkere takken tegen? Dan kun je een grote takkenschaar beter gebruiken.
BoomzaagAls het gaat om het inkorten van de hamamelis, zul je in sommige gevallen ook een boomzaag kunnen gebruiken.

Onderhoud van een hamamelis

gesnoeide takken hamamelis binnen zetten

Tip: gesnoeide takken hamamelis binnen zetten.

Een hamamelis is een echte winterbloeier. Daarom is dit een plant die ook in de winter nog steeds zorgt voor wat kleur in de tuin. De bladeren van de hamamelis kronkelen met de winter lichtelijk op.

De hamamelis heeft veel ruimte nodig om te kunnen groeien. Daarnaast kun je hem het beste plaatsen op een plek met veel schaduw.

Tip: de gesnoeide takken van de hamamelis binnen zetten! Hiermee haal je een heerlijke geur in huis en het staat super leuk. Leestip: check hier nog meer tips voor een hazelaar snoeien.

Video over het snoeien van een hamamelis

Op YouTube zijn we een interessante video tegengekomen over de Toverhazelaar (Hamamelis) van PlantPlezier. Hierin wordt een handige tip gegeven. Bekijk de video hieronder.