Lavatera snoeien

Alles over het snoeien van een Lavatera

lavatera snoeien
Snoeien.info » Struiken snoeien » Lavatera snoeien

Lavatera snoeien met onze snoei-tips!

Bij het snoeien van een lavatera komen een aantal stappen kijken. Ook wanneer lavatera snoeien is ontzettend belangrijk. Op deze pagina vind je handige snoei-tips bij een lavatera snoeien en kun je gelijk aan de slag. Kom erachter wanneer je kunt snoeien, hoe je de lavatera verzorgd en onderhoud op juiste wijze en welk snoei-gereedschap je kunt gebruiken.

Lavatera is een plant uit de kaasjeskruidfamilie (Malvaceaea), die met name voorkomt in landen rond het Middellands Zeegebied, Turkijke, Azië, Midden Amerika en Austrialië. De plant valt op door de felroze bladeren. De lavatera kan een hoogte bereiken van ongeveer een meter.

Wanneer lavatera snoeien?

De lavatera hoef je niet veel te snoeien. Je kunt deze stuik het best snoeien in begin maart in het voorjaar (een lavatera snoeien in zomer is geen goed idee). Snoei niet als het nog kan gaan vriezen. Doe je dit wel heb je kans dat de plant nog bevriest en dan is er kans dat deze niet meer uitloopt. Let hier dus goed op! Meer informatie over het snoeien van een lavatera lees je hieronder.

Hoe snoei je de lavatera?

De lavatera is een stuik met dikke verhouten stengels. Deze stengels snoei je in het voorjaar terug zodat er in de zomer weer mooie bloemen uit de struik komen. Lees hieronder het stappenplan hoe je de Lavatera moet snoeien.

Stappenplan: lavatera snoeien na bloei

  1. Terug snoeien van de stengels: wanneer de lavatera uitgebloeid is blijven de stengels over. Deze stengels snoei je terug tot ongeveer 30 cm van de bodem. Doe dit pas in het voorjaar als het niet meer vriest.
  2. Haal uitgebloeide bloemen eruit: je ziet snel wanneer een bloem uitgebloeid is. Haal deze weg en je maakt weer ruimte voor nieuwe bloemen. Je zult zien dat op de plek waar jij de bloem hebt weggesnoeid snel weer een nieuwe bloem te zien is.
  3. Knakken van takken voorkomen: wanneer de struik uitgebloeid is, ongeveer in de maand oktober. Kun je de takken voor de helft inkorten. Dit is niet noodzakelijk maar hierdoor voorkom je wel dat de takken niet gaan knakken door het weer.

Bovenstaand stappenplan voor lavatera snoeien is ook van toepassing bij een lavatera in pot.

Snoei-gereedschap voor het snoeien van een lavatera

Het snoeien van de lavatera is niet moeilijk. Ook het gereedschap die je ervoor nodig hebt is niet veel. In het tabel hieronder vind je welk gereedschap je nodig hebt voor het snoeien van de lavatera.

Gereedschap voor lavatera snoeien
Snoei-gereedschapToepassing op lavatera
SnoeischaarVoor het snoeien van de takken van de lavatera heb je een schone en scherpe snoeischaar nodig.

Onderhoud van lavatera en verzorging

Naast het snoeien van de lavatera heeft deze weinig onderhoud en verzorging nodig. Wel kun je na het snoeien even compost of mest rondom de basis van de struik strooien. Deze verzorging zorgt er voor dat de struik er in de zomer extra goed bij staat.

Video: uitleg over lavatera snoeien

Bekijk hier een filmpje over een lavatera in een pot, zo Leer je hoe  eenvoudig het is om een  lavatera over te potten. Ook word er in dit filmpje meer verteld over de struik zelf.