Appelboom snoeien

Alles over het snoeien van een Appelboom

appelboom snoeien
Snoeien.info » Bomen snoeien » Appelboom snoeien

Appelboom snoeien en onderhouden

Op deze pagina geven we handige tips voor het snoeien van een appelboom. De appelboom snoeien op het juiste moment, de juiste manier van snoeien en het geschikte snoei-gereedschap lees je hieronder.

De appelboom is een boom uit de Malus familie. De appelbomen groeien met name op het Noordelijk halfrond, waar ook de bekende ‘handappels’ groeien en gegeten worden. Er komen in totaal zo’n 25 appelsoorten voor waaronder de Elstar, de Goudreinet, de Sterappel en de Jonagold.

Wanneer een appelboom snoeien?

Een appelboom dient gesnoeid te worden. Twee keer per jaar de appelboom snoeien is het beste, zodat de appelboom weer klaar is voor het nieuwe jaar.

Een appelboom kan het best het eind van de winter gesnoeid worden. Februari is hiervoor de meest geschikte maand om te snoeien. Daarnaast kun je de appelboom nogmaals snoeien in juni, waarbij veel opstaande takken verwijderd kunnen worden. In de volgende alinea vertellen we hoe je dit het beste kunt doen.

Hoe snoei je een appelboom?

appelboom snoeien in de winter

Appelboom snoeien in de winter

Zoals we hierboven vermeldden, dient een appelboom twee keer per jaar gesnoeid te worden. We hebben een stappenplan gemaakt voor de winter- en zomersnoei.

Stappenplan: Appelboom snoeien in de winter

 1. Snoei aan het einde van de winter: begin niet eerder met de appelboom snoeien dan het einde van de winter. In de periode voor de winter zijn appelbomen erg gevoelig voor ziektes.
 2. Snoei de appelboom wanneer het droog is: begin pas met snoeien wanneer het droog is. Daarbij is het ook beter om pas te snoeien wanneer het gestopt is met vriezen.
 3. Snoei oude dikke takken weg: ga op zoek naar oude dikke takken die geen waarde meer toevoegen voor de appelboom en snoei deze.
 4. Let op bloem- en bladknoppen: pas op dat je niet de bladknoppen snoeit. Bloemknoppen kun je wel snoeien: deze staan op de knop. Bladkoppen liggen op de takken van de appelboom.
 5. Jonge takken niet snoeien: het is belangrijk om jonge takken, ook wel ‘waterloten’ genoemd, te laten staan. Deze zorgen straks voor een volle appelboom.

Stappenplan: Appelboom snoeien in de zomer

 1. Snoei in juni: waar nodig kun je de appelboom in juni nog een keer snoeien.
 2. Verwijder omhoog groeiende takken: als je de appelboom in de winter gesnoeid hebt, kan er ‘waterlot’ ontstaan. Je herkent waterlot aan de omhoog staande en groeiende takken. Snoei deze.

Een appelboom snoeien is niet altijd nodig in de zomer. Vaak gaat het om wat waterlot wat je direct met de hand kunt wegtrekken. Schat in of het nodig is om de appelboom ook in de zomer te snoeien.

Gereedschappen voor het snoeien van een appelboom

appelboom snoeien met scherp gereedschap

Tip: Appelboom snoeien met scherp gereedschap.

Voor het snoeien van een appelboom kun je divers snoeigereedschap gebruiken. Bekijk hieronder een lijstje waar je het best van gebruik kunt maken.

 • Scherpe snoeischaar: voor kleinere takken en waterlot van de appelboom.
 • Scherpe takkenschaar: voor dikkere en grotere dode takken die gesnoeid moeten worden
 • Ladder: zorg dat je de boom goed kunt bereiken en tref waar nodig veiligheidsmaatregelen
 • Je handen: dun waterlot van de appelboom kun je het beste wegtrekken met je handen.

Zorg in ieder geval dat het gereedschap scherp is. Dit zorgt voor gladdere snoeiwonden, wat beter is voor het herstel van de appelboom. Wanneer een tak dikker is dan anderhalve centimeter, is het beter om een takkenschaar te gebruiken.

Tip: reinig het snoeigereedschap na elke snoeibeurt. Dit voorkomt het overbrengen van ziektes en schimmels aan de boom.

Verzorging en onderhoud van een appelboom

Bij verzorging en onderhoud van een appelboom komt meer kijken dan de appelboom twee keer per jaar te snoeien. Zo zijn de locatie van de appelboom en hoe je de boom plant belangrijk factoren. We hebben hieronder wat handige tips voor de juiste verzorging en onderhoud van een appelboom beschreven.

Plant de appelboom op de juiste locatie

De locatie van de appelboom is belangrijk. Vooral op een zonnige locatie groeit de appelboom het beste. Zorg naast een zonnige locatie ook voor een mogelijkheid tot ‘kruisbestuiving’. Sommige soorten appelbomen hebben kruisbestuiving nodig, wat mogelijk wordt wanneer er een andere soort vlakbij geplant wordt.

Stappenplan voor het verzorgen van de appelboom

oogst de appelboom in augustus t/m september

Oogst de appelboom in augustus t/m september

Bekijk hieronder stap voor stap de juiste verzorging van een appelboom.

 1. Kalken van de bodem (het beste in februari)
 2. Bemesten van de grond (6 weken na het kalken van de bodem)
 3. Oogsten van de appels (van augustus t/m oktober)
 4. Appelboom snoeien

Met bovenstaande stappen onderhoud je de appelboom op het best.