Bamboe snoeien

Alles over het snoeien van Bamboe

bamboe snoeien
Snoeien.info » Struiken snoeien » Bamboe snoeien

Bamboe snoeien wanneer en hoe?

Voor het snoeien van bamboe dien je een aantal stappen te volgen. Daarnaast is het moment van bamboe snoeien enorm belangrijk. Op deze pagina geven we je handige tips voor het snoeien van bamboe en kom je erachter wanneer je het best aan de slag kunt gaan.

Bamboe is een plant uit de Poaceae familie. De naam bamboe is maleis en wordt bijna in elk ander land hetzelfde uitgesproken. De bamboe staat bekend om haar holle stengels die vaak gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Ook is wordt de bamboe gebruikt als tuinplant.

Wanneer bamboe snoeien?

Een bamboe snoeien is niet noodzakelijk, maar er kunnen wel redenen zijn om een bamboe te snoeien. Zo kom je er misschien na de winter erachter dat je bamboe beschadigd is door de vorst. Dit herken je aan droge beschadigde bladeren. Ook kan het voorkomen dat er oude halmen tussen zitten die er niet meer goed uit zien. Het kan ook omdat simpelweg de bamboe te hoog wordt. Hieronder leggen we per situatie uit wanneer je dit dan het best kunt snoeien.

Vorstschade: na eens stevige winter kan het voorkomen dat bamboe erg beschadigd is. Dit herken je aan de droge en beschadigde bladeren. Hoge bamboe heeft vaak moeite om dit te herstellen omdat het teveel energie kost. Het beste wat je dan kunt doen is de bamboe snoeien vanaf ongeveer 10 cm vanaf de grond. Dit doe je nadat de winter echt voorbij is.

Oude stengels: normaliter gaat een stengel van een bamboe ongeveer 8 jaar mee. Staat een stengel 8 jaar dan zul je zien dat de stengel verouderd is en niet meer wil groeien. Deze kun je er dan tussenuit snoeien. Dit doe je door de bamboe te snoeien helemaal vanaf de grond met een handzaag.

Te hoge bamboe: nu kan het natuurlijk ook voorkomen dat je zelf de bamboe te hoog vind groeien. Dan kun je de bamboe snoeien. Dit kun je het best doen wanneer de zomer voorbij is, dan is de bamboe uitgegroeid. Doe je dit te vroeg dan kan het voorkomen dat de bamboe afsterft. Snoei de bamboe dus na de zomer in de maanden augustus en september.

Hoe snoei je bamboe?

snoeien oude bamboe stengels

Snoeien van oude bamboe stengels.

Bij het snoeien van de bamboe ligt het eraan waarom je de bamboe snoeit. Zoals hierboven al staat beschreven snoei je de bamboe om verschillende redenen. Is een bamboe oud of heeft deze geleden aan vorstschade dan snoei je de bamboe vanaf de grond af. Voor het snoeien van een te hoge bamboe staat hieronder een stappenplan.

Stappenplan: bamboe snoeien

  1. Snoei bamboe na de zomer: snoei de bamboe pas na de zomer. In de zomer groeit de bamboe namelijk, wanneer je de bamboe snoeit terwijl deze groeit kun schade aanbrengen aan de bamboe en kan deze zelfs sterven.
  2. Snoei bamboe op gewenste hoogte: de bamboe is niet moeilijk om te snoeien. Je kunt zelf bepalen wat jij de juiste hoogte vindt. Op die hoogste snoei je de gehele bamboe door met een takkenschaar alles weg te snoeien.
  3. Lelijke en oude stengels snoeien: je kunt ook direct oude en lelijke stengels wegsnoeien. Met een snoeischaar knip je de stengels weg bij de bodem. Door deze te snoeien word er weer plek gemaakt voor nieuwe scheuten.
geschikt gereedschap voor snoeien bamboe

Verzamel geschikt gereedschap voor snoeien bamboe.

Gereedschap voor het snoeien van bamboe

Voor het snoeien van de bamboe heb je divers gereedschap nodig. Hieronder hebben we voor jou een lijstje gemaakt met gereedschap die je het best kunt gebruiken voor het snoeien van een bamboe.

Gereedschap voor bamboe snoeien
Snoei-gereedschapToepassing bij bamboe
TakkenschaarGebruik een takkenschaar om de bamboe op de juiste hoogte te snoeien. Een takkenschaar is perfect wanneer je dikke stengels door gaat knippen.
SnoeischaarVoor het snoeien van oude en lelijke stengels raden we aan om een snoeischaar te gebruiken. Oude en lelijke stengels dien je namelijk te snoeien vanaf de bodem en vaak zitten deze tussen de goede stengels. Een snoeischaar werkt perfect als je tussen andere stengels door moet.
LadderBamboehagen kunnen erg hoog worden. De bamboehagen die in Nederland voorkomen kunnen 4 meter of zelfs hoger groeien. Om hier bij te kunnen heb je wel een ladder nodig. Ook is het wanneer je een bamboe recht wilt snoeien handig om dit te bekijken vanaf een ladder. Doe je dit vanaf de grond dan snoei je de bamboe snel scheef.

Onderhoud van bamboe

Een bamboe heeft weinig onderhoud nodig. Wel is het raadzaam om een bamboe tijdens droge periodes voldoende water te geven. Een bamboe heeft namelijk veel blad en heeft daarom ook genoeg vocht nodig.

Ook is het raadzaam om bij woekerende bamboe de wortels in te perken. Zet daarom een wortelbarrière uit ongeveer 60 cm rond de plant. Zo voorkom je dat de bamboe door je gehele tuin gaat groeien. De scheuten van een bamboe zijn erg sterk en scherp en kunnen door de dikste plastic heen groeien.

Interessant: video over bamboe snoeien

Hier hebben we nog een video geplaatst over het snoeien van een bamboe. Je vindt er handige tips en nog even wat extra informatie over bamboe snoeien.