Fruitboom snoeien

Alles over het snoeien van een Fruitboom

fruitboom snoeien
Snoeien.info » Bomen snoeien » Fruitboom snoeien

Fruitboom snoeien: onze snoei tips!

Om te zorgen voor een goede groei van de fruitboom, dienen deze bomen goed gesnoeid te worden. Een fruitboom snoeien kan op verschillende wijze gedaan worden. Er zijn namelijk twee soorten fruitbomen die beide een ander snoei-plan hebben. Het kan gaan om een pitvruchtboom of een steenvruchtboom. Op deze pagina geven we handige tips voor een fruitboom snoeien en vind je een stappenplan om aan de slag te gaan.

Een fruitboom is een boom waar fruit aan groeit. Er wordt onderscheid gemaakt tussen pitvruchtbomen als appel- en perenbomen, en steenvruchtbomen als kersen-, perziken- en abrikozenbomen.

Wanneer een fruitboom snoeien?

Vanwege het feit dat er twee soorten fruitbomen bestaan, hebben we de informatie over het moment van snoeien opgesplitst in pitvruchtbomen en steenvruchtbomen. Bekijk wanneer je beide varianten het beste kunt snoeien.

Pitvruchbomen-fruitboom snoeien

Een fruitboom in de vorm van pitvruchtbomen (appelbomen en perenbomen) kun je het beste snoeien tussen januari en maart. Dit is de beste periode om te snoeien. Als je dit type fruitboom eerder gaat snoeien is de kans op ziektes enorm groot. Zo verspreidt vruchtboomkanker zich vooral in de maanden november en december, wanneer het vochtig is.

Daarbij is het raadzaam om de fruitboom te snoeien wanneer het droog en het niet vriest.

Steenvruchtbomen-fruitboom snoeien

Steenvruchtbomen kun je juist beter niet in de winter snoeien. Wanneer je dit type fruitboom in de winter gaat snoeien is de kans op verschillende boomschimmels aanwezig. Het is beter om deze steenvruchtbomen (abrikozen, perzik-, pruimenbomen) te snoeien in april en mei. Het is ook mogelijk om dit type fruitboom te snoeien later in het jaar. Je kunt dit dan het beste doen na de plukperiode rond het einde van de maand augustus.

Hoe snoei je een fruitboom?

fruitboom snoeien dikke takken

Dikke takken van de fruitboom snoeien met een takkenschaar.

Het snoeien van de fruitboom is afhankelijk van het soort boom wat je wilt snoeien. Zoals we hierboven aangaven bestaan fruitbomen uit twee soorten: pitvruchtbomen en steenvruchtbomen. Voor beide varianten hebben we een apart snoei stappenplan gemaakt. Bekijk de stappenplannen en ga aan de slag met de fruitboom snoeien.

Stappenplan: fruitboom snoeien – Pitvruchtboom

  1. Snoei dikke oude takken: Ga op zoek naar oude dikke (dode) takken en snoei deze direct weg. Je kunt hier het best een takkenschaar voor gebruiken bij het snoeien.
  2. Spaar kortloten bij snoeien: Let goed op dat je de kortloten spaart bij het snoeien van dikke takken. Kortloten is bloemhout, wat zorgt voor verdere groei van de fruitboom.
  3. Verwijder waterlot: Met name door de winterse groei ontstaat er veel waterlot (omhoog groeiende takjes). Deze kun je in veel gevallen het best met de hand wegtrekken.

Stappenplan: fruitboom snoeien – Steenvruchtboom

  1. Snoei oudere of dode takken weg: allereerst is het slim om oude, dikke dode takken weg te snoeien. Als het gaat om hele dikke takken kun je het best gebruik maken van een boomzaag of een takkenschaar.
  2. Opstaande twijgjes wegsnoeien: vaak zie je bij steenvruchtbomen als fruitboom, opstaande twijgjes. Deze ontstaan vanuit de kroon en beginnen met een klein rimpeltje. Snoei deze na de rimpel weg.
  3. Snoei door het jaar heen takken die in de weg zitten: wees niet bang als je in de zomerperiode een grote tak tegenkomt die in de weg zit. Je kunt ook deze gewoon rustig snoeien.

fruitboom op stam

Fruitboom op stam (Sierappel) van 85 centimeter

Op zoek naar een prachtige fruitboom? Check dan deze mooie Sierappel op stam. Met een totale hoogte van 85 centimeter een leuke toevoeging voor een middelgrote tuin!

Gereedschap voor snoeien fruitboom

Bij het snoeien van een fruitboom kun je divers snoei gereedschap raadplegen. Wij hebben in onderstaande tabel gereedschappen gezet die zeker niet kunnen ontbreken bij een fruitboom snoeien.

Gereedschap voor fruitboom snoeien
Snoei gereedschapToepassing op fruitboomBekijk
TakkenschaarVoor dikke takken in de fruitboom kun je gebruik maken van een sterke takkenschaar.Bekijk bij Bol.com
Snoeischaar (met ruim veertje)Snoei de fruitboom met een snoeischaar als het gaat om kleine takjes (vaak dunner dan 1.5 centimeter) en kies voor een model met een veertje met veel ruimte ertussen. Hierdoor is de kans klein dat er snoei afval tussen gaat zitten.Bekijk bij Bol.com
BoomzaagjeVoor de oude dikke takken die bij de kroon enorm dik zijn, raden we je aan om gebruik te maken van een boomzaag. Hierdoor ontstaat er minder snoeiwonden.Bekijk bij Bol.com
Kruiwagen / bladharkZorg ervoor dat je na het snoeien de grond rondom de fruitboom netjes opruimt, zodat de grond voldoende vocht kan opnemen en vruchtbaar blijft.Bekijk bij Bol.com

Onderhoud en verzorging van een fruitboom

onderhoud belangrijk bij fruitboom

Onderhoud van de fruitboom is belangrijk voor goed fruit.

Wanneer jij straks wilt genieten van een lekkere oogst van de fruitboom, is verzorging van de fruitboom enorm belangrijk. Hiervoor is speciale voeding nodig en dient de grond goed vruchtbaar te zijn. Lees hieronder een aantal onderhoud en verzorging tips voor een fruitboom.

  • Zorg voor de juiste voeding: er zijn speciale middelen op de markt om fruitbomen en fruitstruiken te voorzien van een voedzame bodem. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van organische meststof.
  • Bekalking van de ondergrond: ook het kalken van de ondergrond is belangrijk voor een goede groei van de vruchtboom. Dit kun je het beste uitvoeren in oktober t/m december.
  • Mest de grond een ruime maand voor oogsten nogmaals: daarbij kan het extra goed zijn om de grond onder de fruitboom nogmaals te mesten op een maand voordat de oogst plaats vindt.

Met bovenstaande tips is de kans straks groot dat je kunt blijven plukken van de fruitboom en dat het fruit goed rijpt.

organische meststof

Organische meststof voor fruitboom

De grond onder de fruitboom kun je extra voedzaam maken met organische meststof. Bekijk deze emmer, gevuld met 7 kilogram mestkorrels.

Interessant: video over fruitboom snoeien

Tuincentrum Intratuin plaatst vaak interessante video’s over het snoeien van bomen. Ook voor het snoeien van een fruitboom is een handige video op YouTube te vinden. Bekijk hem hieronder.