Hortensia snoeien

Alles over het snoeien van een Hortensia

hortensia snoeien
Snoeien.info » Struiken snoeien » Hortensia snoeien

Hortensia snoeien handleiding

Bij het snoeien van een hortensia komen een aantal factoren kijken. Op deze pagina geven wij een heldere handleiding voor het snoeien van de hortensia. Kom erachter wanneer je het beste de hortensia kunt snoeien, hoe je dit kunt en welk gereedschap daarbij komt kijken. Ook vertellen we meer over het onderhoud en de verzorging van deze plant.

De hortensia is een opvallende plant met felgekleurde bladeren. Overal ter wereld komt de hortensia voor in een gematigd klimaat. Van juli tot en met oktober staat de plant in bloei, waarbij de bladeren meestal in roze of blauwe kleuren goed zichtbaar zijn.

Wanneer een hortensia snoeien?

Er zijn twee bekende soorten hortensia’s die vaak in tuinen terug te vinden zijn: een pluimhortensia en een gewone hortensia (boeren hortensia). Beide hortensia soorten dienen gesnoeid te worden, hoewel een gewone hortensia minder ver terug gesnoeid hoeft te worden.

Een gewone variant herken je vaak doordat deze kortere takken heeft dan een pluimhortensia. Daarbij groeit de bloem van de pluimhortensia in een punt-vorm, terwijl de gewone hortensia bloemen in een bolvorm groeien. Bekijk hieronder de twee soorten. (Heb jij een Skimmia, dit is geen hortensia. Check hier hoe je een skimmia snoeien kunt).

pluimhortensia puntvormige bloemen

Pluimhortensia

Te herkennen aan de puntvormige/peervormige bloemen.

gewone hortensia ronde bloemen

Gewone- of boeren hortensia

Te herkennen aan bolvormige bloemen.

Pluimhortensia ‘snoeien’ en gewone hortensia ‘verjongen’ in het voorjaar

Bij een gewone hortensia is er sprake van bloei op tweejarig hout, hoewel het bij een pluimhortensia gaat om eenjarig hout. Door een gewone hortensia in het voorjaar te ‘verjongen’ heeft de plant voldoende tijd om in de zomer weer vol te bloeien. Een gewone hortensia kun je beter niet ‘snoeien’ in het voorjaar: hierdoor gaan ze nauwelijks bloeien in de zomer, omdat ze op tweejarig hout bloeien.

Een pluimhortensia kan wel het best in het voorjaar gesnoeid worden. Omdat er sprake is van bloei op eenjarig hout kun je deze hortensia wel gaan snoeien in het voorjaar.

Het is wel belangrijk dat je niet alleen op het juiste moment snoeit: ook de manier van snoeien is daarbij van groot belang. Hieronder vertellen we meer over de manier van snoeien per hortensia-soort.

Hoe snoei je hortensia?

Zoals we eerder aangaven zijn er twee soorten hortensia’s die vaak terug te vinden zijn in tuin in Nederland. Omdat beide varianten op een andere manier gesnoeid dienen te worden, hebben we voor elke hortensia een stappenplan geschreven. Volg de stappen om de hortensia op de juiste wijze te snoeien.

Weet je niet om welk type hortensia het gaat bij jou in de tuin? Bekijk dan in de alinea hierboven de verschillen tussen beide soorten.

Stappenplan: (boeren hortensia) gewone hortensia snoeien

  1. Snoeien van uitgebloeide bloemetjes: als maart begint kun je de uitgebloeide bloemen van de hortensia direct wegsnoeien. Eventueel zou je dit ook gelijk na de bloei kunnen snoeien.
  2. Snoei de gewone hortensia niet te ver terug: hou rekening met het feit dat een gewone hortensia bloeit op tweejarig hout. Daarom mag je deze hortensia nooit te ver terug snoeien.
  3. Snoei de oude takken uit deze hortensia soort: snoei enkel de oude takken uit hortensia en laat de jonge takken staan.
  4. Uitgebloeide bloemetjes eraf snoeien: op een gewone hortensia blijven oude uitgebloeide bloemetjes vaak staan. Deze kun je er allemaal vanaf snoeien.
snoeien uitgebloeide bloemen hortensia

Snoeien uitgebloeide bloemen gewone hortensia.

Het is enorm belangrijk om de jonge takken te laten staan. Wanneer je een gewone hortensia helemaal terug zou snoeien, zit je een jaar zonder bloei. Wil je de boeren hortensia toch verkleinen? Dan kun je het best de snoei verspreiden over twee jaar, waarbij je eerste de ene helft van de takken snoeit en het jaar erop de andere helft.

Stappenplan: pluimhortensia snoeien

  1. Snoei de pluimhortensia helemaal terug: je kunt alle takken van de pluimhortensia terugsnoeien tot op ongeveer 15 centimeter van de grond.
  2. Controleer op oude aanwezige takken: controleer of er geen oude takken zijn blijven zitten en snoei deze waar nodig ook nog weg.
  3. Wacht met snoeien van uitgebloeide bloemen tot voorjaar: we raden je aan om de uitgebloeide bloemen nog te laten zitten als de bloei is afgelopen. Deze bloemen beschermen de pluimhortensia in de winter tegen de vorst.
pluimhortensia snoeien

Helemaal terug snoeien van de pluimhortensia is mogelijk door bloei op eenjarig hout.

Een pluimhortensia kan helemaal teruggesnoeid worden, omdat deze bloeit op een jarig hout. Door alle takken te snoeien bloeit de hortensia komende zomer weer prachtig. Wil je echter dat deze hortensia flink gaat groeien? Dan kun je ook enkel de oude bloemen eraf snoeien.

Let op: heb jij een annabelle? Check hier dan specifieke tips voor een annabelle snoeien.

Geschikt gereedschap bij het snoeien van hortensia

Voor het snoeien van een hortensia hoef je relatief weinig gereedschap te gebruiken. In onderstaande tabel kun je precies bekijken wat je nodig hebt.

Gereedschap voor hortensia snoeien
Snoei gereedschapGebruik bij snoeien pluimhortensia en gewone hortensia
Scherpe snoeischaarEen snoeischaar is onmisbaar bij een hortensia snoeien. Zorg ervoor dat de snoeischaar goed scherp is om snoeiwonden te voorkomen. Ook kan een snoeischaar met een veer met veel tussenruimte het snoeien comfortabeler en makkelijker maken.
Optioneel: takkenschaarIn enkele gevallen kunnen de takken van een hortensia dikker zijn dan anderhalve centimeter. In deze gevallen raden we je aan om gebruik te maken van een takkenschaar. Deze snoeit makkelijker dikkere takken, waardoor de kans op snoeiwonden minder aanwezig is. Ook hierbij is een scherpe variant aan te raden.

Gereedschap tip: reinig het snoei gereedschap na het snoeien van de hortensia of andere planten in de tuin. Dit verkleint de kans op het overbrengen van ziekten.

Onderhoud hortensia buiten na het snoeien

Een hortensia is een ontzettend sterke plant en heeft relatief weinig onderhoud nodig. Uiteraard dient de hortensia wel goed gesnoeid te worden volgens de stappen die we hierboven benoemd hebben.

hortensia planten op de halfschaduw

Hortensia planten op de halfschaduw bij een hek.

Een hortensia kan het beste geplaatst worden in de halfschaduw om een goede vochtige bodem. Wanneer de hortensia toch in de volle zon komt te staan, raden we je aan om deze extra water te geven. Een hortensia wordt ook wel vaker bij een hek in de tuin geplant, zodat er de gehele dag voldoende zon en schaduw is.

Geef mest wanneer de hortensia’s bloeien

Je kunt de hortensia extra onderhouden wanneer de bloemen van de plant beginnen te bloeien. Je kunt dit doen door de grond rondom de hortensia extra te bemesten. Let er wel op dat je niet teveel mest geeft: dit kan namelijk zorgen voor verbranding van de wortels van de hortensia.

Interessant: video over hortensia snoeien

Vanwege het feit dat er sprake is van twee soorten hortensia’s (bloeiend op eenjarig- en tweejarig hout) kan het slim zijn om video’s te bekijken van de hortensia’s. Met name tuincentra en blogs over tuinieren hebben vaak interessante video’s over het snoeien van bomen en struiken.

Op YouTube kwamen we dan ook een interessante video tegen over een hortensia snoeien. Bekijk de video van Intratuin en kom er ook gelijk achter wat voor soort hortensia jij in de tuin hebt staan. En dan… snoeien maar!