Olijfboom snoeien

Alles over het snoeien van een Olijfboom

olijfboom snoeien
Snoeien.info » Bomen snoeien » Olijfboom snoeien

Olijfboom snoeien en onderhouden

Op deze pagina geven we je meer informatie over een olijfboom snoeien. Je komt te weten wanneer je deze het beste kunt snoeien, hoe je een olijfboom kunt snoeien en welke gereedschap je kunt gebruiken.

De olijfboom draagt de wetenschappelijke naam ‘Olea europaea’. Aan een olijfboom groeien olijven die gegeten kunnen worden. Van de pit en het vruchtvlees van de olijf kan olijfolie gemaakt worden. De olijfbomen komen vooral voor in landen in de buurt Middellandse Zee, waaronder Italië, Griekenland en Turkije.

Wanneer een olijfboom snoeien?

Snoeien van een olijfboom is noodzakelijk. Wanneer de olijfboom niet gesnoeid wordt ontstaan er lange, dunnen takken. Een olijfboom snoeien kan het best gedaan worden na de winter. Met name de maanden maart en april zijn geschikt om te snoeien.

Stappenplan snoeien olijfboom

snoei verticale takken olijfboom

Snoei de verticale takken van de olijfboom

Snoeien van een olijfboom is helemaal niet lastig. Wanneer je na de winter begint met het snoeien van de boom kun je onderstaande stappen volgen. Wel is het belangrijk dat je altijd gebruik maakt van een schone en scherpe snoeischaar! Hiermee voorkom je ziektes en eventuele beschadigingen aan de boom.

 1. Snoei dood hout: Controleer eerst de olijfboom op ‘dood hout’. Als je dit bij de boom tegenkomt kun je dit gelijk wegsnoeien.
 2. Verwijder luis: Wanneer de olijfboom in de winter binnen heeft gestaan, kan er een vorm van schildluis in de boom aanwezig zijn. Dit dien je vervolgens te verwijderen. Onderaan deze pagina vind je middelen voor het onderhoud van olijfbomen.
 3. Snoei naar binnen groeiende takken: Bij een olijfboom kunnen er takken ‘naar binnen groeien’. Takken die naar de stam groeien zorgen ervoor dat het hart van de olijfboom minder licht krijgen. Snoei deze takken weg.
 4. Snoei verticale takken: Ook is er kans op takken die verticaal groeien; zowel omlaag als omhoog. Ook deze kunnen het licht van het hart van de boom beperken en kun je het beste snoeien.
 5. Kort lange takken in: een olijfboom heeft vaak uitstekende takken. Probeer de olijfboom in vorm te snoeien door uitstekers te verwijderen. Snoei de olijfboom niet in een keer heel veel, maar doe dit in stapjes.
 6. Snoei een derde van de kroon: bij een olijfboom snoeien kun je het best een derden van de kroon direct snoeien.
 7. Bekijk de vorm van de olijfboom: Als je klaar bent met snoeien is het slim om de vorm van de olijfboom ten slotte goed te bekijken. Snoei waar nodig nog een beetje bij, zodat de olijfboom mooi in vorm is.

Gereedschappen voor het snoeien van een olijfboom

takkenschaar bij snoeien olijfboom

Gebruik een takkenschaar bij snoeien van takken > 1.5 cm.

Bij een olijfboom snoeien kun je het best gebruik maken van de volgende gereedschappen:

 • Scherpe snoeischaar: voor het snoeien van kleine takjes is een scherpe snoeischaar goed snoei gereedschap. Tip: check hier de beste snoeischaar voor het mooiste resultaat. (Spoiler alert: beste uit de test is de Gardena Comfort snoeischaar)
 • Takkenschaar of boomzaag: bij takken die dikker zijn dan 1,5 centimeter kun je het beste een takkenschaar of een kleine boomzaag gebruiken.
 • Trap: is de olijfboom hoger dan een meter? Dan kun je het beste gebruik maken van een trap bij het snoeien van de boom. Zo kun je ook boven op uitstekende takken snoeien en de vorm van de olijfboom bijwerken.

Gereedschap tip: zorg ervoor dat je het gereedschap na afloop direct schoonmaakt. Ook kan het geen kwaad om voor het snoeien van de olijfboom het snoei gereedschap te reinigen. Dit voorkomt dat de olijfboom besmet raakt met plantenziektes.

set olijfbomen

Twee olijfbomen ‘Olea Europae’

Deze prachtige olijfbomen worden in een set van twee aangeboden. Ze hebben een hoogte van 50 centimeter en zijn bedoeld voor binnen als kamerplant.

Onderhoud van de olijfboom

De olijfboom is een warm en droog klimaat gewend. In dit klimaat doet de boom het dan ook op z’n best. Wanneer het in Nederland winter wordt, is het slim om de olijfboom binnen een plaatsje te geven waar het warmer en droog is.

Olijfboom buiten laten staan in de winter

Er zijn ook verschillende mogelijkheden om de olijfboom buiten te laten staan in de winter:

 • Bedek de stam en kluit met noppenfolie: je kunt de kluit en de stam bedekken met noppenfolie. Dit materiaal houdt kou voor een groot gedeelte ‘buiten’ en zorgt ervoor dat er minder kans is op bevriezing.
 • Koop een speciale olijfboom-hoes: diverse tuincentra verkopen speciale hoezen voor olijfbomen. Deze kun je op maat aanschaffen om de boom te beschermen tegen kou, nattigheid en vorst.
 • Maak zelf een hoes van jute: ook kun je zelf een hoes maken voor bescherming van de olijfboom. Dit kun het beste doen met jute en natuurlijke bamboestokken.
 • Zet de olijfboom op een droge plek: een olijfboom kan ook onder een overkapping gezet worden. Hierbij kan gedacht worden aan een carport of overdekte veranda.

Olijfboom water geven

Olijfbomen kunnen het best in licht vochtige grond staan. Wanneer het in de zomer weinig regent moet je een olijfboom

water geven olijfboom

Geef een olijfboom 2 tot 3 keer per week water

2 tot 3 keer per week water geven, helemaal wanneer er sprake is van een sterk zonlicht.

Let op dat je de olijfboom niet ‘verdrinkt’ door deze teveel water te geven. Als de wortels van een olijfboom lang onder water staan, kan er wortelrot optreden.

Het is ten slotte niet aan te raden om gebruik te maken van een sproeier voor het automatisch geven van water aan de olijfboom. Wanneer olijfbomen in de volle zon staan, kan water op de bladeren zorgen voor verbranding van de olijfboombladeren. Dit wordt tevens vermeld in de olijfboom snoeien gids van Buitenlevengevoel.

Extra onderhoudsartikelen voor olijfbomen

Bekijk hieronder een overzicht van verschillende artikelen voor een goed onderhoud van de olijfboom.

pokon mediterrane plantenvoeding

Pokon Mediterrane plantenvoeding voor olijfbomen

Het is aan te raden om de olijfboom te voeden met speciale Mediterrane plantenvoeding. Bekijk hier een flacon van Pokon van 500 ml voor onder andere olijfbomen.

Interessant filmpje over het snoeien van een olijfboom

Tuincentrum Intratruin heeft vaak interessante video’s over planten, bomen en struiken. In onderstaande video deelt Intratuin handige tips voor olijfboom snoeien.