Rozenstruik snoeien

Alles over het snoeien van een Rozenstruik

rozenstruik snoeien
Snoeien.info » Struiken snoeien » Rozenstruik snoeien

Rozenstruik snoeien handleiding

Bij het snoeien van een rozenstruik zijn een aantal punten enorm belangrijk: wanneer je gaat snoeien, hoe je snoeit en welk gereedschap je daarbij gebruikt. Op deze pagina vind je tips voor het snoeien van een rozenstruik. Lees de informatie en ga zelf aan de slag met een rozenstruik snoeien op de juiste wijze!

De rozenstruik staat natuurlijk bekend om haar mooie rozen. De rozenstruik behoort tot de rosaceae familie en telt in het wild maar liefst 300 soorten. De ‘schijnvrucht’ van de roos heet de rozenbottel. Al heel lang geleden werden rozenstruiken gepland voor hun geur en uiterlijk.

Wanneer een rozenstruik snoeien?

Het is belangrijk om een rozenstruik goed te snoeien. Wanneer rozen namelijk goed gesnoeid worden, groeien ze goed en geven ze veel bloemen. En dat is natuurlijk wat je wilt bereiken met een rozenstruik in de tuin!

Het beste kun je een rozenstruik snoeien in maart. Het is belangrijk om niet eerder te starten met snoeien: eerder in het jaar zijn rozenstruiken gevoeliger voor ziektes. Daarbij kunnen jonge scheuten die ontstaan na het snoeien, verloren gaan als het de maanden erop nog gaat vriezen.

Wanneer je snoeit in maart is het van belang dat het overdag niet meer vriest. Je kunt ook later in het jaar snoeien. Hierbij moet je wel rekening houden bij een latere bloei van de rozen.

Hoe snoei je een rozenstruik op de juiste manier?

snoei oude bruine rozenstruiken takken

Snoei oude bruine rozenstruiken takken.

Het snoeien van een rozenstruik is heel eenvoudig. We hebben de verschillende stappen van het snoeien beschreven in onderstaand stappenplan.

Stappenplan: rozenstruik snoeien

  1. Snoei oude bruine takken direct weg: oude takken kun je direct snoeien. Je herkent deze takken in een rozenstruik door hun bruine, houten kleur.
  2. Uitstekende lange scheuten snoeien: vaak is er sprake van een paar grote uitstekende lange scheuten. Snoei deze weg, maar laat de gezonde, grote scheuten staan.
  3. Breng de rozenstruik terug in vorm: snoei met een scherpe snoeischaar de rozenstruik weer helemaal terug in vorm.

Snoeien van andere rozenstruiken

Er zijn nog andere soorten rozenstruiken die gesnoeid dienen te worden. Bekijk hieronder een overzicht met uitleg van het snoeien van diverse rozenstruiken.

  • Treurrozen snoeien: snoei bij treurrozen enkel de oude bruin/grijze takken weg.
  • Klimroos snoeien: snoei oude takken, maar laat vitale groene takken staan. Snoei jonge scheuten kun je ook direct terugsnoeien.
  • Bodemdekkers snoeien: laat alle lange takken staan, snoei alleen de kleinere takjes. Bemest grond in het voorjaar of in de zomer extra.
  • Stamroos snoeien: de takken van de stamroos kun je ongeveer 10 centimeter tot de stam terugsnoeien. Zorg ervoor dat er aan het eind van de snoeibeurt sprake is van allemaal even grote takjes.
handschoenen bij snoeien rozenstruik belangrijk

Handschoenen bij snoeien rozenstruik zijn belangrijk!

Juist gereedschap voor snoeien van rozenstruik

Zorg ervoor dat je bij het snoeien van een rozenstruik gebruik maakt van het juiste gereedschap. Hieronder zetten we het snoei gereedschap eventjes op een rij.

Gereedschap voor rozenstruik snoeien
GereedschapToepassing bij rozenstruiken
HandschoenenSterke handschoenen zijn belangrijk bij het snoeien van rozenstruiken. Een rozenstruik bevat doornen: met handschoenen voorkom je wonden in je handen.
Goede werkjas met lange mouwenZorg voor een schort of een werkjas met lange mouwen om snijwonden van rozendoornen te voorkomen.
Scherpe snoeischaarEen snoeischaar kun je gebruiken voor het snoeien van jonge scheuten of oude rozenstruik takken. Zorg ervoor dat deze goed scherp is, om snoei wonden te voorkomen.

Onderhoud en verzorging van rozenstruik

Rozen houden van een goede voedzame bodem. Daarom is het belangrijk om gebruik te maken van extra voedingsmaatregelen voor de rozenstruik. Hierbij kun je gebruik van organische meststof, waarmee je de grond rondom de struik in het voorjaar en de zomer kunt bemesten.

Wanneer je een rozenstruik gaat planten is het belangrijk dat je deze in voldoende voedzame grond plant. Je kunt daarom tuingrond aanvullen met potgrond om vervolgens de rozenstruik te planten. Wil je rozen vanuit een pot in de grond planten? Dan hoef je niet dieper te planten dan de hoogte van de pot.

Uitleg-video over rozenstruik snoeien

YouTube kan veel uitleg bieden voor het snoeien van diverse planten en struiken. Zo kwamen wij ook onderstaande video tegen van Intratuin, waarbij het snoeien van een rozenstruik behandeld wordt.