Magnolia snoeien

Alles over het snoeien van een Magnolia

magnolia snoeien
Snoeien.info » Bomen snoeien » Magnolia snoeien

Magnolia snoeien: alle snoei tips

Een magnolia snoeien vergt een aantal stappen. Op deze pagina geven we advies hoe jij het best een magnolia kunt snoeien. Je vindt een handig snoei stappenplan, tips voor snoei gereedschap en een indicatie wanneer je de magnolia het beste kunt snoeien.

Magnolia staat in Nederland ook wel bekend als een beverboom. Het is een boom uit de Magnoliafamilie (Magnoliaceae) en is in West-Europa het meest bekend. Dit komt door de verschillende soorten en kruisingen die in veel Nederlandse tuinen en parken te vinden zijn.

Wanneer een magnolia snoeien?

Een magnolia hoeft niet per se gesnoeid te worden. Dit type boom groeit op zichzelf al enorm mooi, maar soms kan het nodig zijn om de magnolia te snoeien. Zo kan dood hout bijvoorbeeld gesnoeid worden en takken die elkaar kruisen, waardoor het hart van de Magnolia minder licht krijgt.

Je kunt het best een magnolia snoeien direct na de bloei. Tijdens de wintermaanden ontstaan er knoppen, waar tijdens de bloeiperiode bloemen uitkomen. Rond maart zullen de eerste bloemen openen. Als je eerder dan de bloeiperiode snoeit, zul je de bloemknoppen wegsnoeien.

Hoe snoei je een magnolia?

geen bloemkoppen van de magnolia snoeien

Let op: geen bloemkoppen van de magnolia snoeien.

Het snoeien van een magnolia hoeft niet per se nodig te zijn. Toch kunnen er dode takken in de boom zitten of kunnen er in de zomer enorm veel lange dunnen takken groeien. Hieronder hebben we een stappenplan gemaakt voor het snoeien van de magnolia. Je vindt eronder ook een klein stappenplan voor de zomersnoei.

Stappenplan: magnolia snoeien

  1. Snoei dode takken van de magnolia: ga bij de magnolia op zoek naar dode takken en snoei deze weg. Je kunt hiervoor het best gebruik maken van een takkenschaar bij takken dikker dan anderhalve centimeter.
  2. Verwijder kruisende takken: kruisende takken zorgen ervoor dat het hart van de magnolia minder zonlicht opvangt, wat wel nodig is voor een goede en gezonde groei.
  3. Takken op rare plekken: het kan bij een magnolia voorkomen dat takken op rare manieren of op aparte plekken (onderaan de stam) groeien. Deze kun je het best wegsnoeien om een mooie vorm te bewaren.
  4. Snoei de magnolia niet te veel: het te veel snoeien van de magnolia kan zorgen voor heel veel dunne takjes, wat niet ten gunste komt van de vorm van de boom.

Zomersnoei van de magnolia

  1. Verwijder lange dunnen takken: in de zomerperiode kunnen er lange dunne takken groeien vanaf dikkere takken. Deze kun je helemaal wegsnoeien. De takken kunnen zelfs een meter per jaar groeien.
  2. Snoei schurende takken: ga bij de boom op zoek naar takken met schuurschade. Deze hebben schuurplekken, doordat ze tegen andere takken aan groeien. Het is van groot belang om deze takken weg te snoeien om hiermee infecties te voorkomen.
snoeien van takken magnolia

Snoeien van takken op raar groeiende plekken bij de magnolia.

Let op: bij het snoeien van de magnolia hou je de boom niet kleiner. Een magnolia zal uiteindelijk gewoon doorgroeien naar zijn uiteindelijke grootte. Als je een tuin compact wilt houden, raden we je aan om van te voren goed te kijken naar de groeigrootte van de magnolia.

magnolia op stam

Magnolia Stellata op stam

Als je op zoek bent naar een mooie Magnolia voor in de tuin, is deze ‘Magnolia Stellata’ op stam een mooie keuze. Een totale hoogte van 85 centimeter.

Magnolia snoei gereedschap

Bij een magnolia snoeien kun je gebruik maken van verschillend gereedschap. Het is met name belangrijk om voor verschillende diktes divers gereedschap te gebruiken. Hiermee voorkom je grote snoeiwonden.

Gereedschap voor magnolia snoeien
Snoei gereedschapToepassing op magnolia boomBekijk
Grote takkenschaarBij het verwijderen van dode takken van de magnolia die dikker zijn dan 1.5 centimeter, kun je het best gebruik maken van een grote takkenschaar.Bekijk een goede takkenschaar
Scherpe snoeischaarVoor het snoeien van kleinere takken die bijvoorbeeld op rare posities op de magnolia zitten, kun je een snoeischaar erbij pakken. Snoei nooit de bloemkoppen.Bekijk een comfortabele snoeischaar
TakkenzaagGaat het om hele dikke takken, waar zelfs een takkenschaar geen hulp biedt, dan kun je het best een takkenzaag gebruiken. Deze voorkomt schade aan de magnolia in vorm van snoeiwonden.Goedkope en goede takkenzaag

Onderhoud van de magnolia

Een magnolia vergt niet enorm veel onderhoud. Toch is het slim om in het voorjaar te zorgen voor een goede voedzame grond. Dit kun je eventueel zelf aansterken met behulp van organische meststoffen.

Ook is het belangrijk om de magnolia voldoende ruimte te geven om lekker te kunnen groeien. Zorg daarom voor een ruimte in de tuin met weinig andere bomen of planten in de buurt.

organische meststof

Organische meststof voor onder de magnolia

Je kunt de grond van de magnolia aanzienlijk verbeteren door gebruik te maken van organische meststof. Bekijk deze emmer van 7kg, gevuld met mestkorrels.

Handig: magnolia snoeien in een video

Niet alleen een stappenplan kan je helpen bij het snoeien van een magnolia. Natuurlijk zijn video’s ook reuze interessant om op weg geholpen te worden. Tuincentrum Intratuin heeft vaker video’s over het snoeien van specifieke bomen. Bekijk onderstaande video over een magnolia snoeien en ga zelf aan de slag.