Buxus snoeien

Alles over het snoeien van een Buxus

buxus snoeien
Snoeien.info » Struiken snoeien » Buxus snoeien

Buxus snoeien: wanneer en hoe doe je dat?

Bij een buxus snoeien komen een aantal factoren kijken. Bijvoorbeeld wanneer je een buxus het beste kunt snoeien en welke gereedschap daarbij komt kijken. Op deze pagina bieden we handige tips voor het snoeien van buxus en kom je meer te weten over de verzorging en onderhoud van deze plant.

Buxus, ook wel Buxales genoemd, is een plant uit de Buxaceae familie. Wereldwijd zijn er buxus planten te vinden, maar komen voornamelijk voor in Europa, Midden Amerika en Turkije. Het gaat dan met name om de Buxus balearica, die ook vaak in tuinen voorkomt.

Wanneer buxus snoeien?

Een buxus kun je meerdere keren per jaar snoeien, minimaal moet je een buxus twee keer per jaar snoeien. Hoe vaker je de buxus snoeit hoe voller en sterker de buxus wordt. Het beste kun je beginnen met de buxus in mei te snoeien. Zorg er dan wel voor dat je de snoeit op een bewolkte dag. Snoei je op een dag vol zon dan kan de buxus snel verbranden. Daarna kun je de buxus snoeien wanneer deze uitgroeit.

Je hebt buxushagen en buxusbollen. De haag heeft vaak een rechte vorm en de bol een bol vorm. De bollen verliezen sneller de vorm van een strakke bol, daarom dien je buxusbollen vaker te snoeien om de goede bolvorm te bewaren.

Hoe snoei je buxus?

bewolkte dag snoeien buxus

Snoei de buxus op een bewolkte dag om verbranding van bladeren te voorkomen.

Om een mooie vorm in je buxus te creëren dien je een buxus altijd te snoeien. Doe je dit niet dan groeit de buxus uiteen en wordt het een woeste buxus. Hieronder staat een handig stappenplan hoe je de buxus het best kunt snoeien.

Stappenplan: buxus snoeien

  1. Snoei op een bewolkte dag: snoei op een dag wanneer de zon niet schijnt. De blaadjes van de buxus verbranden snel na het knippen doordat de sappen uit de blaadjes komen. Snoei op een bewolkte dag of in de avond.
  2. Begin bovenaf met snoeien: om een mooie vorm aan de buxus te geven begin je boven met snoeien. Werk dan naar beneden zo kun je een mooie vorm geven aan de buxus. Begin je onderaan dan kan het voorkomen dat je bovenop niet meer goed uitkomt.
  3. Snoei minimaal twee keer per jaar: meerdere keren per jaar kun je een buxus snoeien. Dit zorgt ervoor dat je buxus voller en sterker wordt. Ook houdt je de vorm er goed in wanneer je meerdere keren per jaar een buxus snoeit.
  4. Snoei de buxus met een scherpe haagschaar: tijdens het snoeien van de buxus zul je merken dat de blaadjes veel sap loslaten tijdens het snoeien. Hierdoor blijven de blaadjes tussen de schaar zitten, op den duur gaat dit steeds stroever werken. Zorg er dus voor dat je met een scherpe haagschaar aan de slag gaat.

Extra tip: wil je een superstrakke buxus span dan een lijntje van het begin tot het einde van de buxus. Knip langs dit lijntje zo voorkom je dat je scheef knipt.

Gereedschap voor buxus snoeien

Voor het snoeien van de buxus kun je gebruik maken van verschillende gereedschappen. Hieronder hebben we deze gereedschappen in een tabel gezet. Achter het soort gereedschap staat de toepassing ervan.

Gereedschap voor buxus snoeien
Snoei-gereedschapToepassing op een buxus
HaagschaarVoor het snoeien van de buxus gebruik je een haagschaar. Je kunt de buxus snoeien met een hand haagschaar of een elektrische haagschaar. Voor het creëren van een mooie vorm in de buxus raden wij aan om gebruik te maken van een elektrische haagschaar. Hiermee kun je namelijk in één keer rechte lijnen maken.
LadderVoor hoge buxushagen maak je gebruik van een ladder. Je begint boven op de haag en werkt naar benden. Een ladder kan daarom niet ontbreken.
Gieter of emmer met waterTijdens het snoeien van de buxus zul je merken dat de blaadjes van de buxus blijven kleven aan de schaar. Gebruik een emmer of een gieter met water om je schaar af te spoelen en schoon te houden.

Onderhoud en verzorging van een buxus

oude bruine bladeren buxus

Bruine bladeren zijn een teken dat de buxus extra voeding nodig heeft.

Naast het snoeien van de buxus heeft de buxus weinig onderhoud nodig. Wel zou je een buxus extra voeding kunnen geven als je ziet dat de buxus dit nodig heeft. Je kunt herkennen aan een buxus dat deze extra voeding nodig heeft wanneer de blaadjes bruin worden.

Video over buxus snoeien

Bekijk hieronder nog een leuk filmpje over hoe je een buxus kan snoeien. In de video krijg je even wat extra uitleg en wat handige tips voordat je zelf aan de slag gaat.