Taxus snoeien

Alles over het snoeien van een Taxus

taxus snoeien
Snoeien.info » Struiken snoeien » Taxus snoeien

Taxus snoeien met onze snoei-tips!

Op deze pagina ontdek je diverse tips voor het snoeien van een taxus. Zo kom je te weten wanneer je een taxus snoeien moet, hoe je deze het beste kunt snoeien en welk gereedschap daarbij komt kijken. Lees onze snoei tips en ga direct aan de slag met een taxus snoeien!

De taxus is een plant uit de Taxaceae (taxusfamilie) en is een traaggroeiende plant. De levensduur van de taxus is enorm lang, waarbij ze een hoogte kunnen bereiken tussen de 2 en 25 meter. Daarnaast kan de stam van de taxus zelfs een omtrek bereiken van zo’n 5 meter.

Wanneer taxus snoeien het best?

Het snoeien van een taxus kun je het best minimaal twee keer per jaar doen. Begin hier bijvoorbeeld mee in eind mei en voor de tweede keer in eind augustus. Hierbij geldt dat hoe vaker je een taxus snoeit hoe mooier hij wordt. Doordat je hem meerdere keren per jaar snoeit wordt hij namelijk een sterker en voller.

Hoe snoei je een taxus?

scherp snoeigereedschap bij taxus snoeien

Gebruik scherp snoeigereedschap bij taxus snoeien.

Dan komen we bij het volgende punt, hoe snoei je een taxus? Hieronder hebben we voor jou een stappenplan opgesteld hoe je een taxus goed snoeit. Belangrijk is dat je scherp en schoon materiaal hebt. Vies materiaal kan ziektes overbrengen en scherp helpt je makkelijk door de takken heen te knippen wat ook weer een beter resultaat geeft. Lees het stappenplan voor het snoeien van een taxus.

Stappenplan: taxus snoeien

Nadat je het gereedschap schoongemaakt en geslepen kun je aan de bak. Snoei de taxus het liefst op een bewolkte dag. Bij vele zonneschijn kunnen de nieuwe blaadjes verbranden.

  1. Snoei van breed naar smal: begin onderaan met snoeien. Zorg altijd dat je breed begint en om hoog steeds smaller.
  2. Bovenkant inkorten: wil je dat de taxus minder groot wordt dan snoei je hem af tot waar je hem wilt hebben. Wil je juist dat de taxus hoger groeit laat de bovenkant met rust.
  3. Ruim het taxussnoeisel op: na het snoeien is het belangrijk dat je het taxussnoeisel opruimt. Het snoeisel van de taxus is namelijk giftig. Het snoeisel wordt ook gebruikt voor het maken van chemo. Door het snoeisel te doneren aan de kankerbestrijding steun je er ook nog een goed doel mee.
taxus snoeien van breed naar smal

Tip: taxus snoeien van breed naar smal.

Heb je een taxushaag? Lees dan het artikel over een haag snoeien.

Gereedschap voor taxus snoeien op juiste wijze

In tegendeel van sommige hagen is het bij de taxus mooier om met de hand te snoeien. Dit is mooier dan het snoeien met een elektrische schaar. Hieronder staat een lijst met gereedschappen die je nodig hebt bij het snoeien van een taxus.

Gereedschap voor taxus snoeien
Snoei-gereedschapGebruik bij taxus
Scherpe en schone haagschaarHiervoor kun je dus gebruik maken van een elektrische of handschaar. De handschaar geeft een beter resultaat bij het snoeien van de taxus.
LadderEen taxus kan erg groot worden. We raden je aan om hoge taxussen te snoeien met een ladder. Zo kan je ook op de taxus neerkijken en dit geeft het mooiste resultaat.

Onderhoud van de taxus

Taxus zijn mooi en sterk, ze zijn niet vatbaar voor vele ziektes die je in een tuin tegenkomt. Ook kun je taxussen helemaal terug snoeien en hier kunnen ze ook goed tegen. Het kan wel een tijdje duren voor dat het weer hersteld is meer het komt vaak mooi terug. Maar wil je na het snoeien van de taxus dat hij weer snel lekker uit gaat lopen? Gebruik dan na het snoeien hagenmest. Strooi dit langs onderkant van de taxus en giet hier een beetje water over heen. Je zult zien dat de haag weer snel uitgroeit.

Film: taxus snoeien met uitleg

We hebben ook nog een leuk filmpje voor je gevonden. In het filmpje snoeit een expert een taxus. Het is een enorme taxus hij laat zien hoe je deze snoeit en geeft handige tips!