Druivenstruik snoeien

Alles over het snoeien van een Druivenstruik

druivenstruik snoeien
Snoeien.info » Struiken snoeien » Druivenstruik snoeien

Druivenstruik snoeien met onze tips

Bij het snoeien van een druivenstruik zijn er factoren waar je goed op moet letten: wanneer snoeien, hoe je het beste kunt snoeien en welk gereedschap je het beste kunt gebruiken. Op deze pagina geven je allemaal snoei advies voor een druivenstruik snoeien. Lees de informatie en ga zelf aan de slag met je druivenstruik.

De druivenstruik is een plant dat behoort tot de wijnstokfamilie. Het is een ware klimplant die tegen wanden op kan groeien. Met name landen met een Mediterraan klimaat komen druivenstruiken het meeste voor. De druiven worden gebruikt voor consumptie als wijn en rozijnen.

Wanneer druivenstruik snoeien?

Een druivenstruik dien je twee keer per jaar te snoeien. Je snoeit de druivenstruik in de winter, dit wordt ook wel de wintersnoei genoemd. In de zomer wordt dit de zomersnoei genoemd. Beide snoei beurten doe je op een andere manier, hieronder vertellen we je per snoeibeurt hoe deze uitgevoerd dient te worden.

Wintersnoei: de winstersnoei dient te gebeuren voor de vorst in december of na de vorst in januari of februari. Het is beter om dit voor de winter te doen om dat in het voorjaar de sapstroom al weer op gang is kan zijn. Snoei je terwijl de sapstroom op gang is kun je ernstige schade toebrengen aan de druivenstruik.

Zomersnoei: de zomersnoei dien je te doen in de maand juni. Tijdens de zomersnoei snoei je de ranken, zodat alle energie naar de druiventrossen gaat.

Hoe snoei je een druivenstruik in de winter?

In de winter snoei je de druivenstruik met een reden, je kunt namelijk in de winter de druivenstruik leiden. Als je de druivenstruik ziet zie je hoofdtakken. Deze hoofdtakken zijn de geraamte van de druivenstruik. Door de twijgen te leiden en te snoeien kun je de druivenstruik de richting geven die je wilt. Lees hieronder het stappenplan hoe je de druivenstruik in de winter moet snoeien.

schoon gereedschap bij druivenstruik snoeien

Zorg voor schoon gereedschap bij druivenstruik snoeien!

Stappenplan: druivenstruik snoeien in de winter

  1. Zorg dat je schoon en scherp gereedschap hebt: bij het snoeien van een fruitsoorten is het belangrijk dat je altijd werkt met schoon en scherp gereedschap. Hiermee voorkom je overdracht van bacteriën en ziektes. Zorg er dus eerst voor dat je snoeischaar schoon en scherp is.
  2. Geraamte verder uitbouwen: tijdens de wintersnoei ga je het geraamte van de druivenstruik verder uitbouwen. Dit doe je door de twijgen te leiden met ijzerdraad of touw. Hiermee span je een lijn naar de richting waarin jij wilt dat de druif groeit. Door een twijg hierover te leiden zal de druif deze richting op groeien. Knip de twijg af waar je wilt dat deze stopt.
  3. Knip overige twijgen af: Alle overige twijgen en uitgroeiende takjes kun je afknippen. Doe je dit niet dan worden dit ook weer takken. Een drijf verhoudt namelijk in de winter. Door alle overige twijgen af te knippen houdt je de druivenstruik netjes.

Extra tip: houdt bij het leiden van de ranken ongeveer 50 cm afstand van elkaar.

Hoe snoei je een druivenstruik in de zomer?

Bij het snoeien van de druivenstruik in de zomer is het belangrijk dat je alle lange takken terug snoeit zodat alle energie naar de druiven gaat. Bekijk hieronder het stappenplan hoe een druivenstruik in de zomer gesnoeid dient te worden.

Stappenplan: druivenstruik snoeien in de zomer

haal krenten uit de druivenstruik

Haal de krenten uit de druivenstruik.

  1. Zorg dat je schoon en scherp gereedschap hebt: voorkom je overdracht van bacteriën en ziektes
  2. Zonlicht voor de druiven: knip blaadjes weg zodat de trossendruiven zonlicht krijgen, dit hebben ze nodig voor de rijping. Ook is het soms mogelijk dat je hele twijgen weg moet halen dit is niet erg die kun je gewoon afknippen.
  3. Het krenten van de druiven: om de druiven aan de trossen lekker groot en sappig te laten groeien, dien je de krenten uit de trossen te halen. Deze krenten zitten tussen de druiven. Door deze weg te halen gaat alle energie naar de goede druiven.

Beste gereedschap voor het snoeien van een druivenstruik

Hieronder staat een tabel met de gereedschap die je nodig hebt voor het snoeien van een druivenstruik en waarvoor het dient. Lees dit voor dat je begint even door. Zoals hierboven al staat is het belangrijk dat je een schone scherpe snoeischaar hebt.

Gereedschap voor druivenstruik snoeien
GereedschapGebruik bij druivenstruiken
Snoeischaar Om de twijgen en bladeren te snoeien.
Ombindmateriaalom de twijgen de goede kant op te leiden en zo de druivenstruik verder door te laten groeien.

Onderhoud en juiste verzorging van druivenstruik

Het belangrijkste voor een druivenstruik is dat deze op een zonnige locatie staat. Wel kun je de druivenstruik verwennen met wat extra kalk. Het belangrijkste is dat je de druivenstruik snoeit in de zomer en in de winter zoals hierboven aangegeven staat.

Interessante video over druivenstruik snoeien

Bekijk hier onder de video. In deze video geeft een expert een demonstratie hoe je een druivenstruik snoeit.