Slim je tuin onderhouden doe je zo!

bolboompjes op stam

Bij Snoeien.info volgen we de ontwikkelingen op het gebied van tuinonderhoud natuurlijk op de voet. Van de beste snoeischaren op dit moment tot slimme producten waarmee je je tuin automatisch kunt bewateren! In dit artikel zetten we een aantal ‘smart home’ artikelen op een rij die bedoeld zijn voor het slim onderhouden van je tuin. Sta versteld van de mogelijkheden, maar vergeet niet dat het onderhouden van je tuin ook gewoon een ‘leuke’ hobby moet blijven!

Smart garden producten steeds populairder

We bezoeken dagelijks webshops die tuinartikelen als snoeigereedschap en bewateringsysstemen aanbieden. Wat ons de laatste tijd enorm opvalt is de aanvulling van ‘smart garden’ producten. Wellicht ben je al wat meer bekend met een smart home, waarbij processen in het huis compleet geautomatiseerd worden. Voor de tuin komt er dus ook steeds meer, waarbij het met name gaat om het automatiseren van deze processen:

  • Bewateren van planten en gewassen
  • Maaien van gras

Veel smart garden producten kunnen dan ook slim aan elkaar geknoopt worden. Dit kan met name interessant zijn als je bijvoorbeeld een ‘smart weerstation’ hebt, en die koppelt met een automatische robotmaaier. Laten we eens kijken naar de mogelijkheden voor het slim onderhouden van je tuin!

Robotmaaier voor het automatisch laten maaien van het gras

Een robotmaaier zien we steeds vaker rijden in tuinen in Nederland. Niet heel gek, want deze automatische grasmaaiers maken het onderhoud van het grasperk heel makkelijk. Je hoeft zelf niet meer achter de grasmaaier aan te wandelen en daarbij ben je verzekerd van het een compleet gemaaid grasveld. Er zijn diverse robotmaaiers beschikbaar voor verschillende gazongroottes.

Opvallend zijn de mogelijkheden voor opladen. Wanneer een robotmaaier klaar is met maaien keert deze vaak terug naar zijn oplaadstation, waar hij gelijk weer opgeladen wordt voor de volgende grasmaai-sessie. Raakt hij tussentijds op? Dan onthoud hij waar hij is gebleven en vervolgt hij na het opladen zijn route!

Slimme bewateringsystemen voor het nooit meer vergeten van watergeven

Een ander opvallend smart garden product is een slim bewateringsysteem, ook wel een besproeiingssysteem genoemd. Hiermee kun je met diverse sensoren regelen dat de planten en gewassen automatisch water krijgen. Je kunt vaak een koppeling maken met je smartphone, zodat je overal ter wereld je planten in de tuin kunt bewateren.

Vaak wordt een slim bewateringssysteem in een complete set aangeboden. Sterker nog: er zijn ook sets waarbij een robotmaaier geleverd wordt, die kan ‘samenwerken’ met het bewateringssysteem. Op die manier onderhoud je je tuin pás echt slim: als het gras net bewatert is, is het niet slim om te gaan maaien. Deze twee apparaten met elkaar laten praten kan ervoor zorgen dat dit soort situaties voorkomen worden.

Koppelen van weersgegevens aan onderhoud voor de tuin

Het wordt pas echt interessant als we inzoomen naar het koppelen van weersgegevens aan smart garden apparaten. Met bijvoorbeeld een smart weerstation van Netatmo, is het mogelijk om een koppeling te maken met een slim bewateringssysteem van Gardena. Je kunt instellen dat wanneer het bijvoorbeeld drie dagen niet geregend heeft, het bewateringssysteem relatief meer water geeft dan wanneer het tussendoor een dag geregend heeft. Heeft het wel geregend, dan kun je automatisch besparen door in te stellen dat er niet besproeid hoeft te worden!