Treurwilg soorten: welke zijn er?

Treurwilg soorten overzicht

Treurwilgen zijn bomen uit de wilgenfamilie van het ‘Salix geslacht’. Er zijn heel veel soorten treurwilgen van elkaar te onderscheiden die onder dit geslacht vallen. In Nederland en België zijn er al zo’n 12 soorten treurwilgen te ontdekken in tuinen en bossen. Op deze pagina zetten we de meest voorkomende treurwilg soorten in Nederland op een rij.

Wat kenmerkt een treurwilg?

Diverse soorten treurwilgen ontdek je met name langs rivieren of wateren. De boom zorgt ervoor dat andere bomen ook makkelijk in de grond kunnen gaan groeien: een treurwilg zorgt voor een luchtige bodem. Bomen als eiken en essenbomen kunnen perfect groeien in wat luchtigere grond.

Een treurwilg is daarbij enorm opvallend door de omlaag hangende takken met bladeren (vandaar de naam ’treur’ wilg).

Welke soorten treurwilgen in Nederland?

Er zijn diverse treurwilg soorten in Nederland te ontdekken. Niet alleen in tuinen, maar ook wildere plekken als parken of bossen. Ook deze staan vaak langs de waterkant, maar dat hoeft niet per se. In Nederland en België drie grote bekende treurwilg soorten:

  • Gele treurwilg: deze kan het hoogst groeien van alle treurwilg soorten, tot wel 22 meter hoog! Door de gele twijgen die omlaag hangen is het een van de meest opvallende bomen. Wanneer deze in tuinen staan is de treurwilg snoeien noodzakelijk om hem in hoogte te beperken.
  • Treurwilg: de normale treurwilg kan een hoogte bereiken van wel 15 tot 16 meter! De takken zijn opvallend glazen en hebben een bruine kleur.
  • Treurwaterwilg: deze heeft twee geslachten. Een mannelijke bloeiende treurwilg (Kilmarnock) en een vrouwelijk bloeiende variant (Weeping Sally).
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *