Snoeien.info » Snoei blog » Kun je de tuin stofzuigen met een stofzuiger?

Kun je de tuin stofzuigen met een stofzuiger?

tuin stofzuigen met een stofzuiger

Bij Snoeien.info kregen we onlangs de vraag of het niet veel slimmer was om de stofzuiger erbij te pakken, in plaats van een hark en een bezem. Hoewel we direct ‘nee’ wilden antwoorden, omdat vaak takken en snoeisel op een gronderige ondergrond ligt, besloten we toch op onderzoek uit te gaan. We hebben de Smart Brothers van Bestestofzuigers.nl om antwoord gevraagd!

Na het snoeien ontstaat er veel rommel in de tuin. Denk aan takjes, bladeren en stukken schors. Wij raden in onze snoeigidsen altijd aan om dit direct op te ruimen: zorg ervoor dat het rondom de boom of plant weer netjes schoon is. Bij grote hopen rommel kan bijvoorbeeld de wateropname van de plant geremd worden.

Hoewel het met een hark en een stoffer en blik vaak zo gepiept is, kan het natuurlijk soms nog wat makkelijker. Denk aan een stofzuiger: kun je niet gewoon alle snoeiresten opzuigen met een normale stofzuiger? Nou, nee. Tenzij je dus een speciale tuinstofzuiger hebt.

De tuin stofzuigen met normale stofzuiger is een No Go

Volgens de heren van Bestestofzuigers.nl is het niet aan te raden: “Een stofzuiger is vaak gemaakt voor een specifiek doel. Denk aan een zakloze stofzuiger die bedoeld is voor een parketvloer of een robotstofzuiger die ook tapijt kan schoonmaken. Een stofzuiger voor binnen, buiten gebruiken raden wij niet aan. Zo kunnen er scherpe of ruwe materialen opgezogen worden die het mechanisme van de stofzuiger aanzienlijk kunnen beschadigen“, aldus stofzuiger-expert Bram.

Toch weten we wel wat soortgelijke onderhoudsartikelen op te noemen die in de buurt komen. We kennen allemaal de bladblazers, die je als een Ghostbuster op je rug kunt binden en als een brommer kunt starten. Of de speciale drukreinigers om de bestrating van de tuin schoon te maken. Maar zijn er dan geen speciale buitenstofzuigers?

Er zijn stofzuigers voor buiten, maar voor groot gebruik

Toch blijkt dat er wel degelijk buiten-stofzuigers zijn. Zo laat Rob weten: “Je hebt vast wel eens in een winkelstraat gelopen waarbij er een kar voorbij kwam met een grote slang. Dit is eigenlijk een extreem grote stofzuiger die allerlei zaken kan opzuigen. Zelfs blikjes en grote verpakkingen! Deze stofzuigers zijn natuurlijk niet echt bedoeld voor consumentengebruik.”

Maar zijn er dan helemaal geen stofzuigers voor stenen vloeren? “Ja, die zijn er zeker wel, maar deze zijn bedoeld voor stenen vloeren binnenshuis. Zo hebben we onlangs een lijst gemaakt met de beste stofzuigers voor harde vloeren!”.

Conclusie: pak gewoon de bezem en een kruiwagen!

Naar aanleiding van deze discussie kunnen wij van Snoeien.info maar een advies geven: pak lekker de bezem en een kruiwagen! We zetten wat voordelen op een rij:

  • Geen hoge kosten
  • Je bent toch lekker in de tuin bezig
  • Je zuigt geen aarde en andere zaken op
  • De tuin blijft er netter door

Heb jij nog aanvullend advies of stiekem wél een keer de tuin gestofzuigd? Laat het weten in de reacties, we zijn benieuwd!